Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Artan maliyetlerden turizm sezonu da etkilendi 

2023 yaz sezonunu değerlendiren POYD Bodrum Temsilcisi ve Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin, sezonun genel beklentiyi karşıladığını ancak artan maliyetler nedeniyle gerçek potansiyele ulaşamadıklarını söyledi. Özellikle İngiltere, Almanya ve Hollanda gibi merkez Avrupa ülkelerinden kente olan uçuşların sayısında azalma olduğunu belirten Girgin, Bodrum’un uluslararası pazarda fiyat açısından rekabetçi özelliğini kaybettiğini kaydetti.


“Rakamlar, ağustos ayının gerisinde kaldı” 

Turizm sektörünün 60’tan fazla sektöre hitap ettiğini ve onlara can veren bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Girgin, otelcilik sektörünün diğer sektörleri de etkilediğine dikkat çekti.  Artan enflasyonun, personelin, enerjinin ve diğer maliyetlerin oda fiyatlarına yansıdığının altını çizen Girgin, “Sektör olarak bu durumu zaten öngörüyorduk. Artık her yıl farklı senaryolarla karşı karşıyayız. Pandemiyle başlayan bu süreç tüm dünyada enflasyonun artmasına; gıda, enerji ve ulaşım gibi tüm kalemlerdeki maliyetlerin de yükselmesine neden oldu. 2023’e merhaba derken ciddi bir planlama ve artış yakalayacağımızı düşünmüştük. Ancak ağustos sonu itibarıyla özellikle İngiltere, Almanya ve Hollanda gibi ana pazarlarda ciddi düşüşler yaşadık. Planlanan uçuşlar gerçekleşmedi. Bu yılki rakamlar geçen yılın ağustos ayının gerisinde kaldı” diye konuştu. 


“Turizmle uğraşan sektörlerde, daralma var”

Bodrum’daki maliyet artışının, kira ve ulaşımla birlikte farklı bir noktaya evrildiğini vurgulayan Girgin, kentin yaz aylarındaki nüfus artışına mevcut altyapının cevap veremeyeceğini söyledi. Bodrum’un fiyat politikasının, Türkiye geneline göre daha yüksek olduğunu belirten Girgin, “Sezon süresi fiyata bağlı olarak daha da daraldı. Avrupalı turist için Bodrum artık fiyat açısından rekabetçi özelliğini kaybetti. Turizmle uğraşan birçok sektörde de daralma söz konusu. Airbnb’ye karşı değiliz aslında. Biz ruhsatsız, vergisiz, kayıt dışı yapılan ve turizme hizmet etmeyen bir organizasyona karşıyız. Turizmciler olarak bu kadar büyük sorumluluk ve maliyetleri yüklenmişken ve devlet regülasyonlarının altına girmişken yerli-yabancı bazı kişilerin mülklerini kafalarına göre kiralamaları mantıklı ve kabul edilir bir durum değil. Bu da turizme darbe vurdu” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM