Cuma, Şubat 14, 2025

Söke, 3 yılda %119 büyümeyle 293 milyon TL’ye ulaştı

Türkiye’nin un markası Söke, yurt dışında büyüme ve gıda sektörünün katma değeri yüksek alanlarına yatırım yapma stratejisi kapsamında 22 Eylül 2023 tarihinde ABD’nin önde gelen unlu mamuller üreticisi Rudi’s’in yüzde 12,65’ini satın almak üzere anlaşmaya vardı. 1976 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Colorado eyaletinde kurulan, ABD’nin önde gelen gıda sertifikalarına sahip, organik, gluten içermeyen, lezzetli ekmek ve unlu mamuller üretimi ve dağıtımında uzmanlaşmış olan Rudi’s’in azınlık paylarını satın almak üzere 25 Ağustos 2023 tarihinde görüşmeler başladı.

2022 yılını 2 milyar 489 milyon TL satış hasılatıyla kapatan Söke’nin finansal rakamlarıyla ilgili bilgi veren Söke Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “2019 yılında 419 milyon TL’lik satış hasılatına karşılık yüzde 494’lük büyümeyle 2022 sonunda 2 milyar 489 milyon TL’lik satış hasılatı yakaladık. 2023’ün ilk yarısında ise 1 milyar 911 milyon TL satış hasılatı gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 101’lik bir artış oldu. FAVÖK’e baktığımız zaman son 3 yılda yüzde 119 oranında ortalama yıllık büyümeyle 293 milyon TL’ye ulaştık. Net karımız da 30 Haziran 2023 tarihi itibariyle 176 milyon TL olarak gerçekleşti” dedi.


Güneş enerjisiyle kendi enerji ihtiyacını karşılayacak

ABD’deki yatırımın dışında yenilenebilir enerji ve çocuk oyun hamuruna da yatırım yaptıklarını belirten Dr. Ulusoy, “Konya’nın Ilgın ilçesine 105 dönümlük araziye 11 bin kilowatt (kW)’lik kurulu güce sahip bir güneş enerjisi santrali kuruyoruz. Böylece Söke’nin yıllık 16 milyon kWh’lik enerji ihtiyacını karşılayacağız. Bunun dışında çocuklarımızın sağlıklı oyuncaklarla buluşabilmesi, onların yaratıcılığını ve hayal gücünü desteklemek adına 29 Mart 2023 tarihinde Gen Oyuncak’ın yüzde 60’ını satın aldık. Türkiye’nin ilk CE belgeli, ISO Gıda Güvenliği Sertifikalı EN-71 Standartlarına uygun kimyasal içermeyen el yapımı oyun hamuru olma özelliğine sahip Gen Oyun Hamuru, buğday unundan yapılıyor. Öte yandan 2024’ün ilk yarısında Söke kurabiyelerle unlu mamuller sektörüne adım atarak un sektöründeki liderliğimizi unlu mamuller sektörüne de taşımak istiyoruz” diye konuştu.

60 yılı geride bırakan Söke, köklerine sahip çıkarak Sökeli Kadın Kooperatifi ile fodula (ekmek dolması) projesini başlatıyor. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında amaç yöresel ekmek dolmasının bilinirliğini arttırmak, sonraki nesillere tanıtmak. Ürün tescili alınan ve coğrafi işaretleme çalışmaları devam eden fodulanın ileri vadede dondurulmuş ürün olarak piyasaya satışa sunulması da planlanıyor.

Un ihracatında 2023’te yeni rekor kırılacak

Aynı zamanda Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı da olan Dr. Ulusoy, dünyadaki ve Türkiye’deki buğday üretimiyle ilgili de bilgiler paylaştı. “Dünya buğday üretiminde 2022/23 döneminde bir önceki döneme göre 23 milyon ton artış göstermekle birlikte 2023/24 döneminde tüketimin 804 milyon ton olması bekleniyor. Sektör dinamiklerine bakıldığında buğday fiyatlarını etkileyen en önemli etkenlerin başında, buğday tüketiminde kendi kendine yetemeyen ülkelerin talebi ve buğday arz fazlası olan ülkelerin buğday ihracatı yer alıyor. Uluslararası Tahıl Konseyi (IGC) verilerine göre Rusya yüzde 31 ile en çok ihracata sahip ülke konumuna devam etmektedir. Türkiye’de buğday üretimi 2022/23 döneminde bir önceki döneme göre 2 milyon ton artış göstererek 21 milyon tona ulaşırken, tüketim ise 2019/20 dönemi itibariyle aynı yani 23 milyon ton olarak devam ediyor” dedi. Ulusoy, Türkiye’nin 9 yıldır un ihracat şampiyonu olduğuna dikkat çekerek tahıl koridorunun devamını istediklerini belirtti. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM