Çarşamba, Eylül 18, 2024

Orta Doğu Karıştırma Planı mı?

7 Ekim Cumartesi günü Gazze’den İsrail’e saldırı başladı. Saldırıyı başlatan Hamas.

Gazze İsrail’in güney doğusunda Mısır sınırından başlayan yaklaşık 6 kilometre genişliğinde ve 80 kilometre uzanan bir kıyı şeridi. Filistinlilerin büyük çoğunluğu burada yaşıyor, yaklaşık 2 buçuk milyon kişi olduğu ifade ediliyor.

İsrail karşı saldırı başlattı. Olay nereye evrilecek göreceğiz. Hamas’ın destekçisi olan İran’ın başlangıçta bu olayın arkasında olup olmadığı konusunda zayıf soru işaretleri vardı. ABD ise zaman geçtikçe İran’ı bu çatışmanın içine çekmeye çalışıyor. ABD, bu arada savaş uçaklarını ve savaş gemilerini İsrail’e sevk etmeye başladı.

Demek ki, hafta içinde daha farklı bir gerilime tanık olacağız. Amerikan savaş gemilerinin ve uçaklarının Gazze’ye yapılan saldırıları denizden ve havadan desteklediğini düşünmek bile istemiyoruz. Bunun sonucu olarak Gazze’de yaşayanların göçe zorlanmasını görebiliriz. Gazze’den boşaltılacak 2 milyon insan nereye gider, geleceği ne olur?

Batının medya propaganda gücü ile Saddam’ın kimyasal silah kullandığı iddiası ile Irak işgal edilmişti. Sonradan bu iddianın “kurmaca” olduğunu ABD açıkladı.

Şimdi Gazze için kamuoyuna ne anlatılacak ne yapılacak?
Görünen o ki, 2011 yılında Arap Baharı ile başlatılan ülke yönetimlerinin yeniden belirlenmesi hareketine, Orta Doğu ülkelerinin sınırlarının yeniden çizilmesi eklenecek.

Bu olayların arkasında İran’a doğru nasıl bir harekât oluşturulabilir acaba?
Türkiye’de 1 Ekim’deki TBMM açılışı sırasında İçişleri Bakanlığımıza yapılan saldırı, öncesinde Azerbaycan’ın Ermenistan’ın yaptığı saldırıya verdiği yanıt, Suriye’de askerlerin mezuniyet törenine SİHA ile yapılan bombalı saldırıyla birlikte değerlendirildiğinde Orta Doğu’nun kaynamaya başladığını düşünmek yanlış olmaz sanırım.
Bu arada kuzey Suriye’de düşürülen SİHA’mızı da unutmayalım.

Peki bunların arkasında Orta Doğu veya doğu Akdeniz petrollerinin ve doğal gazının Türkiye veya Yunanistan üzerinden Avrupa’ya sevk edilmesinin yeniden biçimlendirilmesi olabilir mi?

Kafamızda birçok soru var.
Yurtta barış dünyada barış ilkesinden sapanların başına neler geleceği zaten belli değil mi?

Kindar nesil yetiştirmeyin sakın!

İskender Odabaşoğlu

Diğer Yazarlar