Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Yumurta beslenme sorununa çözüm oluyor

Bu yıl 27’ncisi kutlanan 13 Ekim Dünya Yumurta Günü’yle ilgili değerlenmede bulunan Afyon, “Yumurtada hayat var, yumurta hayatınız olsun” dedi


FİLİZ EROL

Protein, vitamin ve mineraller açısından zengin besin olan yumurtanın, sağlıklı bir bağışıklık sistemi, güçlü kemikler ve dişler, sağlıklı bir beyin ve kalp sağlığı için tüketilmesi gerekiyor. 1995 yılından bu yana tüm dünyada her yıl ekim ayının ikinci cuma günü Dünya Yumurta Günü kutlanıyor. Yumurtaların faydaları ve insan beslenmesindeki önemi konusunda farkındalık yaratmaya yardımcı olmak amacıyla kutlanan Dünya Yumurta Günü, yumurtaların çeşitli ve lezzetli şekillerde nasıl hazırlanabileceğini kutlamak için fırsat oluyor.

Yoksulluk, çarpık kentleşme, iklim değişikliği ve artan dünya nüfusunun yarattığı beslenme yetersizliğine karşı yumurtanın en önemli besin kaynağı olduğunu aktaran Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, “UYK’ya üye yumurta üreticileri bu amaçla 13 Ekim Dünya Yumurta Günü’nü farklı etkinliklerle kutlarken, deprem ve sel gibi felaket bölgeler başta olmak üzere, beslenme sorunu çekilen bölgelere yumurta yardımı da yapıyor. YUM-BİR olarak bizler de bu yaklaşımı benimseyip kurulduğumuz günden bu yana ülkemizdeki yardım organizasyonlarında aktif rol almayı sürdürüyoruz” diye konuştu.


“Yumurta, büyüme çağındaki çocuklar için önemli”

Yumurtanın anne sütünden sonra besleyici değeri en yüksek besin olduğunu ifade eden Afyon, “Yumurta, tek başına proteinden çok daha geniş kapsamlı olup, yaşamın tüm aşamaları için gerekli olan sağlıklı ve sürdürülebilir bir temel besin kaynağıdır. Yumurtada hayat var, yumurta hayatınızda olsun” dedi.
İnsan sağlığı açısından yumurtanın önemini vurgulayan Afyon, yumurta proteinin yüzde 100’ünün vücutta kullanılabilen besleyici özelliğinin olduğunu ve bu özelliği ile büyüme çağındaki çocuklar için önemli olduğunu dile getirdi


Bu yılki tema; ‘Herkes için yumurta: Doğanın mükemmel hediyesi

Afyon, “YUM- BİR olarak üyesi olduğumuz Uluslararası Yumurta Komisyonu (UYK) tarafından organize edilen ve 1996 yılından bu yana tüm dünyada 70’in üzerinde ülkede kutlanan Dünya Yumurta Günü’nün bu yıl 27’nci yılını kutluyoruz” dedi. Dünya Yumurta Günü’nün 2023 yılı temasının, UYK tarafından ‘Herkes için yumurta: Doğanın mükemmel hediyesi’ olarak belirlendiğini hatırlatan Afyon, Dünya Yumurta Günü nedeniyle, yumurtanın besleyici değerine dikkat çekmek ve her yaştan insanın tüketmesini teşvik etmek için YUM-BİR olarak çeşitli etkinlikler düzenlendiklerini belirtti.


“Yumurta hayatınızdan eksik olmasın”

Yumurtanın, insan yaşamının tüm evrelerinde tüketilebilecek değerli bir protein kaynağı olduğunu ifade eden Afyon, “Yumurtanın, farklı yaşam evrelerinde insanlara sağladığı yararlarını topluma anlatmak istiyoruz. Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağı ve protein deposu. Bununla birlikte, yumurta yemenin faydaları, tek başına proteinden çok daha geniş kapsamlı ve yumurta, yaşamın tüm aşamaları için gerekli olan sağlıklı ve sürdürülebilir bir temel besin kaynağı sunar. Yumurta proteini de vücutta yüzde 100’ü kullanılabilen, besleyici özelliği yüksek olan ve bu özelliği ile büyüme çağındaki çocuklarda önemli yer tutuyor. Yumurtada hayat var. Yumurtayı sofralarınızdan eksik etmeyin, yumurta hayatınızdan eksik olmasın. Dünya Yumurta Günü’nüz kutlu olsun. Yumurta üreticileri olarak bizler en kolay, en lezzetli ve en ucuz besin deposu olan yumurtayı 365 gün 24 saat esasına göre çalışarak üretmekten onur duyuyoruz” sözlerine yer verdi.

KAYNAKYUM-BİR
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM