KÜBRA CEYLAN
Bugün Dünya Ekmek Günü. Her yıl 16 Ekim’de dünyadaki açlığa, yoksulluğa ve israfı önlemenin önemine dikkat çekiliyor. Bugün, dünya genelinde ekmek kültürünü kutlamak için bir araya geliniyor. 16 Ekim, Dünya Ekmek Günü olarak adlandırılan bu özel gün, farklı kültürlerde ekmekle ilgili gelenekleri ve lezzetleri vurguluyor.
Ekmek, besleyici özellikleri ve kültürel önemi ile tarih boyunca insanların sofralarındaki temel unsurlardan biri olmuştur. Dünya Ekmek Günü, bu önemli besin maddesine odaklanarak, unlu mamullerin çeşitliliğini ve ekmek yapımının zanaatını kutlamayı amaçlıyor.
Bu özel gün, aynı zamanda ekmekle ilgili sürdürülebilirlik ve israf konularına dikkat çekiyor. İnsanları daha bilinçli tüketmeye teşvik ederek, ekmek üretiminin ve tüketiminin sürdürülebilir bir şekilde gerçekleşmesine katkıda bulunuyor.
Restoranlarda, fırınlarda ve evlerde çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Ekmek Günü, lezzetin yanı sıra ekmekle ilgili gelenekleri ve sanatını da ön plana çıkarıyor. Herkesi sofralarını paylaşmaya, farklı ekmek çeşitlerini denemeye ve bu özel günü sevdikleriyle birlikte kutlamaya davet ediyor.
Ekmek israfı
Dünya üzerinde yılda 931 milyon ton, Türkiye’de ise 18 milyon ton ekmek ve gıdanın israf ediliyor. Dünya üzerinde ekmek ve gıda israfının önüne geçilmesi için sürdürülebilir yaşam tarzından alıntılı olarak bayat ekmekle yapılabilecek tarihler internet ortamında oldukça yaygınlaşıyor. Günde 6 milyon ekmeğin çöpe gittiği Türkiye’de kepekli, çavdarlı, üzümlü, cevizli derken şimdilerde aktif karbonlu ekmek talep görmeye başladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) “2022 Türkiye Çocuk Araştırması”nı yayımladığı rapora göre; ekmek veya makarna gibi tahıl içeren yiyecekleri her gün tükettiği belirtilen 6 aylık ve daha yukarı yaştaki çocukların oranı yüzde 62,4 olarak belirtildi.

“Hane sayısına göre ekmek alınmalı”
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı, Türkiye’de günde ortalama tüketilen 95 milyon adet, yılda 35 milyar olduğunu belirterek, israfın önüne geçilmek için hane sayısına göre ekmek alınması gerektiğini belirtti. Sırtı, çöpe giden ekmekler hakkında, “ İnternet ortamında çok sayıda bayat ekmek ile yapılabilecek tarifler bulunuyor. Bunları yaparak, bayat ekmekleri değerlendirip, bu şekilde israfı önleyebiliriz” diye konuştu.