Cumartesi, Temmuz 27, 2024

İEÜ’ye çift yönlü otoyol talebi

GÜLCİHAN ALTINKAYA

Özgener’in meclis konuşmasında İZTO’ya bağlı İzmir Ekonomi Üniversitesi otoyolu için taleplerini dinleyen Bakan Uraloğlu, konuyla ilgileneceklerini sözünü verdi


İzmir Ticaret Odası (İZTO) ekim ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Selami Özpoyraz idaresinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İZTO’ya bağlı İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) yolu için talepte bulundu. İEÜ’ye ve İzmir’e küresel ölçekte, çevreci, son teknolojiye sahip, yeşil ve akıllı bir kampüs kazandırma hedefine yönelik çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirten Özgener, “Çeşme Otoyolu’ndan İEÜ Güzelbahçe Kampüsü’ne çift yönlü otoyol bağlantısı yapılması konusunda desteklerinizi diliyoruz” dedi. 

Özgener’in meclis konuşmasında İZTO’ya bağlı İzmir Ekonomi Üniversitesi yolu için taleplerini dinleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Üniversitenin bağlantısını yeni duydum. Orada neler yapılabileceğinin sözünü ben vereyim. Ben orayı inceleyeceğim. İzmir için daha iyisini yapma konusunda hepimiz elimizi taşın altına koyacağız. Daha güzel hizmetler yapmak için elimizden gelen desteği vereceğiz” diye ekledi. 

“İzmir-İstanbul Otoyolu, ulaşımı kolaylaştırdı”

Son yirmi yılda Türkiye’nin yeni havaalanlarıyla hava lojistiğinde önemli atılımlar yaptığını söyleyen Özgener, “İzmir-İstanbul Otoyolu, İzmir’e ulaşımı oldukça kolaylaştırdı. Bu projenin yanında yapım çalışmaları devam eden kentimizi Ankara’ya bağlayacak hızlı tren hattının ve kentimizi Antalya’ya bağlayacak ilk planda Aydın-Denizli Otoyolunun en kısa sürede bitirilmesi kentimize ve Ege’ye büyük katkı sağlayacak. Ayrıca yine kentimiz kuzeyinin canlanmasına büyük katkısı olan İzmir-Çandarlı Otoyolu’nun Çanakkale Köprüsü’ne kadar uzatılması da kentimizin ve yine Ege Bölgesi illerinin kesintisiz bir şekilde Avrupa’ya bağlanmasında büyük katkı yapacak” diye konuştu. 

“İzmir-Ankara YHT önemli bir alternatif”

2028 yılında bitmesi planlanan İzmir-Ankara YHT’nin bir yıl erken bitebilecek olmasından memnuniyet duyduklarını ifade eden Özgener, “Özellikle iş insanlarımızın Ankara’ya olan uçak seferlerinin arttırılması konusunda talepleri var. Devreye girecek tren hattının konforlu ve 3,5 saate inecek yolculuk sayesinde Ankara’ya ulaşım konusunda önemli bir alternatif sağlayacak. Karayollarının yanı sıra demiryolu, havayolu ve denizyolunun da ülkemiz ve kentimiz ekonomisine katkısı oldukça büyük” diye konuştu. Özgener, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından planları yapılan Körfez Geçiş Projesi’ni desteklediklerini ve bir an önce hayata geçirilmesi temennisinde olduklarını belirtti.

Ankara-İzmir YHT ile 1,1 milyar TL tasarruf

Son 21 yılda İzmir’e birçok proje kazandırdıklarını aktaran Bakan Uraloğlu, “İzmir çevreyolunu bitirdik ve trafiğe açtık. Menemen-Aliağa-Çandarlı otoyolunu hayata geçirdik. Aydın’a kadar otoyolu götürdük. Bu otoyolu Antalya’ya kadar uzatmayı düşünüyoruz. Turizm hareketliliğini İzmir’e katkı sağlama adına gerçekleştirmiş olacağız. Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Treni (YHT) ise 2027 yılında bitirmiş olacağız. 3,5 saatte Ankara’ya seyahat edeceğiz. Günde 8 trene göre hesapladığımızda yılda 1,1 milyar TL tasarruf sağlayacağız” diye konuştu. 

İstanbul’a yeni tren yolu hattı projesi yolda

İkinci çevreyolu projesinin başlamasında ÇED sürecinim devam ettiğini belirten Bakan Uraloğlu, İzmir’in buna ihtiyacı olduğunu ve önümüzdeki süreçte hayata geçireceklerini aktardı.
Bakan Uraloğlu, Marmaray Hattı’nın yolcu ağırlıklı olması sebebiyle yük ağırlıklı olan yeni bir tren yolu hattı projesinin yakın zamanda hayata geçeceğini söyleyerek, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek bir demiryolu hattı ile kesintisiz bir hat sağlayacağız. Marmaray’da yoğun bir yolcu taşıması var. Doğu Batı istikametinde olan orta koridorunda Zengezur Koridoru’nu hayata geçirmeye devam ediyoruz. Alternatifleri takip ediyoruz. Orada kapasitemiz artmış olacak” dedi. 

“Türkiye, orta koridorun vazgeçilmez ülkesi”

Türkiye’nin jeopolitik olarak stratejik bir konuma olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, “Bununla ilgili gelecek planlaması yapıyoruz. Sadece Türkiye’nin bulunduğu coğrafyadan 4 saatlik uçuşla 67 ülkeye gidiyoruz. Ülkemizin gelişimine katkı sağlamak için gayret içerisindeyiz. Doğu-batı arasında önemli bir koridor olan orta koridorda bulunuyoruz. Türkiye orta koridorun vazgeçilmez ülkesi. Yatırımları yaptık ve yatırımları yapmaya devam edeceğiz. Pekin’den Londra’ya kesintisiz bir hat yaptık. Artık gelişen zamanda doğu batı koridorları değil kuzey güney koridorları da ciddi bir noktaya geldi. Her ikisi için de bin 200 kilometrelik projelerimiz var. Kalkınma yolu olarak adlandırıyoruz. Projesi bitti, 4 ülke olarak; Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar olarak konuda çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Burada Türk müteahhitlerin ve yatırımcıların yoğun bir şekilde yer almasını bekliyoruz.” 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM