Cumartesi, Temmuz 27, 2024

ABD Dışişleri eski Bakanı Henry Kissinger, hayatını kaybetti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri eski Bakanı Henry Kissinger, 100 yaşında hayatını kaybetti. Kissinger’in kişisel internet sitesinden yapılan açıklamada, eski bakanın Connecticut eyaletindeki evinde yaşamını yitirdiği duyuruldu. 

Nazi Almanya’sından kaçan Yahudi bir ailenin çocuğu olan Kissinger, Richard Nixon ve 38’inci ABD Başkanı Gerald Ford dönemlerini kapsayan 1973-1977 yılları arasında Dışişleri Bakanı, 1969-1975 yılları arasında ise Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak görev yaptı. Kissinger uzun yıllar süren siyasi kariyerinde ABD dış politikasında bazıları tartışmalı, kilit roller oynadı. Kissinger, Türkiye’nin 1974’deki Kıbrıs Harekâtı sırasında ABD Dışişleri Bakanı’ydı.

Kissinger, Nixon 1968’de ABD Başkanı seçilmeden önce Harvard Üniversitesi’nde bir akademisyendi. Nixon ile yakın işbirliği içinde çalışan Kissinger, 1969 ve 1970’te Kamboçya’ya gizli bombardımanlar da dahil olmak üzere Vietnam Savaşı’nın sona ermesi kararında etkili oldu. 1973’te Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Kissinger’ın ödülü en tartışmalı ödüller arasında yer aldı. İsrail ve Mısır arasında 1973’te patlak veren savaşın ardından ortadoğu’da tansiyonu düşürmek için yürüttüğü mekik diplomasisiyle de takdir kazandı. Mısır ile İsrail arasında barış anlaşması imzalanmasını sağladı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM