Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Dünya Türk Kahvesi Günü’nün 10’uncusu kutlanacak

KÜBRA CEYLAN

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 5 Aralık tarihinin ‘Dünya Türk Kahvesi Günü’ olarak ilan edilmesinin üzerinden 10 yıl geçti. Türk kültürünün önemli bir parçası olan ve tarihi kökenleri Osmanlı İmparatorluğu’na dayanan Türk kahvesi, her yudumuyla bir miras ve gelenek sunuyor. Bu özel içecek, 5 Aralık’ta dünyanın dört bir yanındaki kahve tutkunları tarafından kutlanan bir etkinliğe dönüşmesiyle ilgili bu sene 10’uncu yılını kutlayacak.

Pulside Araştırma’nın Temmuz 2021’de yaptığı  bir çalışmaya göre, Türkiye’de her 10 kişiden 1’i gün içerisinde 5 bardaktan fazla kahve içiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 42,5’i günde 2 ila 5 bardak arasında kahve tüketiyor. Türk kahvesi alanında en çok tercih edilen markalar arasında ilk sırada Kuru Kahveci Mehmet Efendi ve Kahve Dünyası yer alıyor. 

Kahve tüketimi yaşa göre farklılık gösteriyor

Yapılan araştırma neticesinde yaş farkları ile birlikte kahve tüketim tercihi de değişkenlik gösteriyor. Türk kahvesi, 18-45 üzeri yaş aralığında en çok tüketilen kahve olarak kalırken, diğer kahvelerin tüketim oranları Türk kahvesinin altında kalıyor. 18-24 yaş arası gençler, Türk kahvesinden sonra en çok Latte tüketirken, 25-34 yaş aralığı filtre kahveyi daha çok içiyor. Benzer şekilde 35-44 yaş aralığı da Türk kahvesinin ardından ikinci olarak filtre kahve tüketirken, 45 yaş ve üzeri ikinci sırada çözünebilir hazır kahveleri tercih ediyor.

En çok tüketilen kahve çeşidi Türk kahvesi

Kahve Dünyası’nın sosyal medya üzerinden düzenlediği 3 bin kişilik anket sonuçların göre, Türkiye’de en çok tercih edilen kahve çeşidi yüzde 57 ile Türk kahvesi oldu. Ankete katılanların yüzde 53’ü günde 2-3 bardak kahve tükettiğin belirtirken, günde 1 bardak kahve tüketenlerin oranı yüzde 31, 3 bardaktan fazla tüketenlerin oranı ise yüzde 16 oldu. Katılımcılara göre kahve içmeye en çok yakışan aktivite yüzde 78 oranıyla sohbet etmek. Sohbet etmeyi sırasıyla film izlemek ve müzik dinlemek takip ediyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM