Cumartesi, Temmuz 27, 2024

İnşaat malzemesi sanayi üretimi %13,5 arttı

Ezine Belediyesi inşaat ihalesi ilan.gov.tr

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından Aylık Sektör Raporu’nun Kasım 2023 sonuçları açıklandı. Rapora göre inşaat sektörü, uzun süren bir daralma döneminden sonra 2023 yılında yeniden büyüme gösterdi. İnşaat sektöründe görülen büyümenin dengeli ve kalıcı olması halinde, inşaat malzemesi sanayisinin de istikrarlı ve büyüyen bir iç pazara yeniden kavuşabileceğine vurgu yapıldı.

Rapora göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi 2023’ün ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 1,2 arttı. Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,4’lük artış gösteren üretim, son çeyrekte de yüzde 13,5’lik bir yükseliş kaydetti.


İnşaat sektörünün 2023’te %6 büyüme sağlanması bekleniyor

Rapora göre, 2023 yılı üçüncü çeyrekte inşaat sektörü yüzde 8,1 büyüme kaydetti. Deprem bölgesindeki yeniden imar faaliyetlerinin başlaması ve artması ile seçimler sonrası belirsizliklerin azalmasının inşaat sektörünü desteklediğine vurgu yapılan raporda, yılın ikinci çeyreğinde inşaat sektörü büyümesinin yüzde 6,2’den yüzde 6,6’ya çıkacak şekilde güncellendiğine işaret edildi. Böylece yılın ilk dokuz ayında inşaat sektörü yüzde 6,3 büyüme kaydetti. Raporda, 2023 genelinde inşaat sektörünün yüzde 6 büyüme sağlaması beklendiğine dikkat çekildi.


İnşaat malzemesi sanayi üretimi üçüncü çeyrekte arttı

Rapora göre, 2023 yılının ilk çeyrek döneminde deprem afetinin etkisi ve ihracattaki düşüşe bağlı olarak üretim yavaşladı. Buna rağmen inşaat malzemesi sanayi üretimi, ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 arttı. İkinci çeyrekte ise depremin artçı etkileri, seçim sürecinin belirsizliği, dış pazarlardaki yavaşlama ile nisan ve haziran aylarında çalışma gün sayısının azalması sonucu inşaat malzemesi üretimi geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 1,4 yükseldi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM