Pazartesi, Eylül 16, 2024

“Azerbaycan ile ticaret hedefimiz 15 milyon dolar”

Türkiye ve Azerbaycan arasında vergilendirme, veterinerlik ve yükseköğretim alanlarında üç önemli anlaşma imzalandı


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ankara’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılandı ve ikili görüşmelerin ardından heyetler arası toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantının sonucunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in başkanlığında, iki ülke arasında 3 önemli anlaşma imzalandı. İmzaların atılmasının ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen basın toplantısında Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefinin 15 milyar dolar olduğunu açıkladı. Erdoğan, “Toplam ticaret hacmimiz geçen sene ilk defa 7,5 milyar doları yakaladı. Hedeflerimiz için gayretlerimizi artıracağız” diye konuştu. Aliyev, ise “Türkiye bugün dünya çapında söz sahibi” dedi.


Bakü’de Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi kuruluyor

Türkiye ile Azerbaycan arasında, önemli anlaşmalar imzalandı. Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nin Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Emrullayev tarafından imzalandı. Yükseköğretim Kurumu’ndan atılan imzaların ardından şu açıklama yapıldı: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in önderliğinde Bakü’de bir ortak üniversite kurulmasına yönelik çalışmalar tamamlandı. İki ülke arasındaki bilimsel ve teknolojik iş birliğini yeni bir boyuta taşıyacak. Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi başta sağlık, mühendislik ve bilişim sahalarında Türk yükseköğretim tecrübesini Azerbaycan’a taşıyacak. Bu yıl içinde faaliyete geçecek ortak üniversitede eğitim verilen alanlarda nitelikli insan gücü yetiştirilmesi ve her iki ülkenin bilimsel araştırma kapasitelerinin bir araya getirilmesi amaçlanıyor. Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek köklü Türk üniversitelerinin önlisans, lisans ve lisansüstü programlarının yürütüleceği Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi yeni bir yükseköğretim modeli olarak bölgesel ve uluslararası üniversite adaylarına hitap edecek.”

Azerbaycan’la imzalanan diğer iki anlaşmaysa veterinerlik ve vergilendirme alanında oldu. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması’nı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov imzaladı. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Veterinerlik Alanında İşbirliği Anlaşması’na, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov imza attı.


“Türkiye-Azerbaycan ticaret hacmi ilk kez 7,5 milyar dolara ulaştı”

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “İlham Aliyev’in cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yapmasından büyük bahtiyarlık duyuyorum. Bu seçim Azerbaycan açısından tarihi bir öneme sahip. Seçim sonuçlarının Türkiye-Azerbaycan arasındaki ilişkiler için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Aliyev ile gerçekleştirdiği görüşmelerde ikili ilişkilerin tüm yönlerini gözden geçirdiklerini, bölgesel ve uluslararası konuları değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, “Azerbaycan ile iş birliğimizin Umum Milli Lider merhum Haydar Aliyev’in işaret ettiği tek millet iki devlet temelinde ilerlediğini görüyoruz. Toplam ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene ilk defa 7,5 milyar dolar seviyesini yakaladı. 15 milyar dolarlık hedefimize ulaşmak için gayretlerimizi artırma kararlılığındayız. Kritik meydan okumaların yaşandığı bir dönemde ülkelerimizin ulaştırma ve enerji alanlarındaki potansiyelini geliştirmek gerektiği aşikar. Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı esasen bunun en somut örnekleri arasında yer alıyor. Bu hattan en yüksek verimi alabilmemiz için yenileme çalışmalarının ivedilikle tamamlanması lazım. Eylül ayında Türk kapısı Nahçıvan’ı ziyaretim sırasında Aliyev ile birlikte Kars-Nahçıvan demir yolu projesine ilişkin niyet protokolünü bu anlayışla imzaladık. TANAP’ın kapasitesinin artırılması ve Hazar doğal gazının Türkiye’ye ve Avrupa’ya aktarılması bu kulvardaki önceliklerimiz arasında. Nahçıvan ziyaretim sırasında temelini attığımız Iğdır-Nahçıvan doğal gaz boru hattı projesi ile enerji iş birliğimize yeni bir boyut kazandırdığımızı da hatırlatmak isterim” diye konuştu.


“Bölgemizde kalıcı barış için tarihi bir fırsat penceresi açıldı”

Görüşmeler sırasında Güney Kafkasya’nın barış ve istikrarına dair atılan adımları da ele aldıklarını söyleyen Erdoğan, “Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barış anlaşmasının imzalanmasının bölgemiz ve dünyada barış, huzur ve istikrar için yeni bir umut kaynağı olacağı şüphesiz. Bu süreçte Azerbaycan ile birlikte omuz omuza hareket ediyoruz. Karabağ’da işgalin sona ermesiyle birlikte bölgemizde kalıcı barış için tarihi bir fırsat penceresi açıldı. Bu fırsat penceresinin kapanmaması çok önemli. Ermenistan’ın uzun vadeli düşünerek stratejik bir perspektif ile bu süreci değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum. Üçüncü tarafları da süreci zehirlemek yerine yapıcı katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Bu vesileyle geçtiğimiz günlerde iki ülke sınırında meydana gelen eylemlerin tekrar yaşanmamasını ümit ettiğimizi de belirtmek istiyorum. Yaralanan Azerbaycan ordusu mensubu kardeşimize acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.


“Türkiye bugün dünya çapında söz sahibi”

Aliyev ise “Cumhurbaşkanı seçimlerinin ardından benim ilk ziyaretim kardeş ülkeye oldu. Bu bir gelenektir. Türkiye bugün dünya çapında söz sahibi. Türkiye Cumhuriyetlerinin birliği gücümüze güç katacak” dedi. Türkiye’nin bölgede barışın garantörü olduğunu vurgulayan Aliyev, iki ülke arasındaki birliğin sadece bölge için değil Avrasya için de önemli bir etki olduğunu ifade etti. İkinci Karabağ Savaşı sırasında, Türkiye’nin her zaman Azerbaycan’ın yanında olduğunu hatırlatan Aliyev, Türk ordusu ile Azerbaycan ordusunun ‘tek yumruk’ gibi hareket ettiğini söyledi. Aliyev aynı zamanda enerji, ulaştırma ve güvenlik alanlarında iş birliği potansiyelini değerlendiklerini dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM