Pazar, Eylül 8, 2024

Bergama’ya 1 milyar TL kaynak ayrıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bergama’yı ziyaret ederek yeni dönemde ilçeye yapılacak yatırımlar hakkında açıklamada bulundu. Bergama’nın ulusal ve uluslararası alanda hak ettiği yeri almasını sağlayacaklarını belirten Ersoy, Bergama için 1 milyar TL kaynak öngörüldüğünü belirtti. Ersoy ayrıca yıllık ortalama 500 bin civarında turistin geldiği Bergama’ya yatırımların yapılmasıyla 1.5 milyonun üzerinde turist kapasitesine çıkaracaklarını söyledi. 


‘Geleceğe Miras Bergama’ Projesi

Asklepion’da düzenlenen ‘Geleceğe Miras Bergama’ basın lansmanında açıklama yapan Ersoy, arkeolojik kazıların 12 aya yayılmasıyla çok ciddi kazanımlar elde edildiğini, yabancı kazı çalışmalarının başına Türk bilim insanlarından koordinatör görevlendirerek yerli ve milli bir sayfa açıldığını, 60 yılda yapılanlara eşdeğer işi 4 yılda yaptıklarını belirtti. Geleceğe Miras Bergama projesinde yapılacaklar arasında Dionysos Tapınağı’nı ayağa kaldırma, Zeus Sunağı’na yönelik olarak arazide korunan mimari blokların orijinal yerine yerleştirilmesi, Tiyatro’da geçmiş yıllarda yapılan betonların sökülmesi, Akropol’de mevcut travers döşemelerinin iyileştirilmesi ve Kızılavlu Çevre Düzenleme projeleri bulunuyor. Ayrıca Kızılavlu’da ortaya çıkarılan büyük boyutlu odaların kazısı yapılacak ve koruma çalışmaları yaparak üstü çatı ile örtülecek. Antik dönemin en ünlü şifa merkezi olan Asklepion’un ve Sütunlu Cadde’nin restorasyonu yapılarak daha görünür hale getirilecek.


Gece müzeciliği devri başlayacak

Akropol ve Asklepion alanlarında gece aydınlatma çalışmaları yapılacağını belirten Ersoy, bütüncül bir çevre düzenleme projesi ile tüm Pergamon antik kentinin gece aydınlatması yapılarak gece ziyaretine açılacağını söyledi. Öte yandan, ulusal ve uluslararası kültür-turizm vitrininde hak ettiği öncelikli yerin alınmasını sağlayacak olan projeler için öngörülen bütçe ise tam 1 milyar TL oldu. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM