Pazar, Mayıs 19, 2024

IMF, Türkiye’nin büyüme tahminini değiştirmedi

Uluslararası Para Fonu (IMF), nisan ayına ilişkin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımladı. IMF’nin ‘İstikrarlı ama Yavaş: Ayrışmanın Ortasında Dayanıklılık’ başlığıyla yayımladığı raporda, küresel büyüme tahmini yukarı yönlü revize edilirken Türkiye için 2024 tahmini yüzde 3,1, 2025 tahmini yüzde 3,2 olarak korundu. IMF, küresel ekonomik büyüme tahminini ise bu yıl için yüzde 3,1’den yüzde 3,2’ye yükseltti.

Enflasyonun hedeflenen seviyelere yaklaştığı ve merkez bankalarının birçok ekonomide politika gevşemesine yöneldiği aktarılan raporda, yüksek vergiler ve azalan hükümet harcamalarıyla yüksek kamu borcunu frenlemeyi amaçlayan maliye politikalarının sıkılaştırılmasının büyüme üzerinde baskı oluşturmasının beklendiği ifade edildi.


Gelecek iki yıl için işsizlik tahmini yüzde 9,6

IMF, Türkiye enflasyon beklentisini ise yukarı yönlü güncelledi. Buna göre, 2024 yılı tüketici fiyatları beklentisi 58’den yüzde 59,5 çıkarıldı. 2025 yılı enflasyon beklentisi ise yüzde 38,4 olarak açıklandı. Gelecek iki yıl için işsizlik oranı ise yüzde 9,6 olarak tahmin edildi. Raporda, ekonomik aktivitenin 2022-2023’teki küresel dezenflasyona karşın şaşırtıcı derecede dayanıklı olduğu, küresel enflasyon 2022 ortasındaki zirvesinden gerilerken ekonomik aktivitenin stagflasyon ve küresel resesyon uyarılarına meydan okuyarak istikrarlı bir şekilde büyüdüğü aktarıldı.

Dünya ekonomisinin geçen yıl yüzde 3,2 büyüdüğü, büyümenin 2024 ve 2025 yıllarında da aynı hızla devam etmesinin öngörüldüğü belirtilen raporda, bu yıla ilişkin büyüme tahmininin ocak ayında yayımlanan tahmine kıyasa 0,1 puan yukarı yönlü revize edilerek yüzde 3,1’den yüzde 3,2’ye çıkarıldığı, gelecek yıla ait tahminin de yüzde 3,2 olarak sabit tutulduğu ifade edildi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM