Pazar, Mayıs 19, 2024

Erdoğan: Almanya ile ticaret hedefimiz 60 milyar dolar

Almanya ile turizm alanındaki ikili ilişkilerin önemine dikkat çeken Erdoğan, Türkiye’nin 2023 yılında Almanya’dan 6 milyonu aşkın turisti ağırladığını belirtti


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüştü. Steinmeier’ın Türkiye’ye ilk resmi ziyareti İstanbul ve Gaziantep’in ardından Ankara ile devam etti. Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşmesinden sonra ortak basın toplantısı düzenlendi.  

Ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, Steinmeier’ın Türkiye ziyareti ile Almanya ve Türkiye arasındaki çok boyutlu ilişkileri ikili olarak ele alma fırsatı bulduklarını belirterek, “NATO müttefikimiz Almanya ile güvenlikten ekonomiye, kültürden bilime her alanda yoğun ilişkilere sahibiz. 50 milyar doları bulan ikili ticaret hacmimizi dengeli biçimde, 60 milyar dolar seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz. Karşılıklı yatırımların artırılmasına bu bakımdan özel önem veriyorum. Savunma sanayi alanındaki iş birliğimizi de ikili ilişkilerimize ve müttefiklik ruhuna uygun şekilde ilerletmek arzusundayız. Savunma sanayinde karşılaştığımız kısıtlamayı artık gündemimizden tamamen çıkartalım istiyorum” ifadelerinde bulundu.

Türkiye ve Almanya’nın özellikle savunma alanında ortak üretim projelerini konuşacağını ümit ettiklerini belirten Erdoğan, Almanya ile turizm alanındaki ikili ilişkilerin önemine de dikkat çekti. Türkiye’nin 2023 yılında Almanya’dan 6 milyonu aşkın turisti ağırladığını belirten Erdoğan, “Bu rakamı daha da yukarılara taşıyacağımıza inanıyorum” dedi. Türkiye’nin Almanya ile ikili ilişkilerinin en müstesna ortak paydası ve taşıyıcı sütununun güçlü beşeri bağları olduğunu ifade eden Erdoğan sözlerine, “Bundan 63 yıl önce Sirkeci Garı’ndan uğurladığımız insanlarımızın sayısı 3,5 milyona ulaştı. 63 yıllık süre zarfında Türk toplumu, gurbetçilikten çıkarak Almanya’nın sosyal, ekonomik, kültürel ve akademik hayatında kritik rolleri üstlenmeye başladı” diye konuştu.


Bir asırlık diplomasi

Türkiye’de olmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Steinmeier, “Benim için diplomatik ilişkilerimizin başlamasının 100. yıl dönümünde Türkiye’ye gelmek çok önemliydi” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın 2018 yılında Almanya’ya yaptığı resmi ziyaret sonrası iki kez görüştüklerini aktaran Steinmeier, bu ilişkilerin sadece devletler ve hükümetler arasındaki ilişkiler olmadığını ifade etti. İnsani ilişkilerin Türkiye ile Almanya arasındaki bağı özel kıldığını belirten Steinmeier, “Dünyadaki hiçbir ülkeyle Almanya’nın bu kadar yoğun dostane ve ailevi ilişkileri yoktur” dedi.


“İki ülke olarak birbirimize ihtiyacımız var”

İki ülke arasındaki ticaretin 55 milyar euro hacmi ile yeni bir rekor seviyeye ulaştığını aktaran Steinmeier, “Türkiye’deki finans politikalarındaki reformlar Avrupa’da da batıda da büyük bir takdirle karşılanıyor. Ekonomik açıdan zor olan dönemlerden geçiyoruz. Bu nedenle ekonomik ilişkilerimizi daha da geliştirmek zorundayız. Elbette yasal güvenlik ve hukuk devleti ilkeleri çok önemli’’ dedi. Steinmeier aynı zamanda Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin seyri ile ilgili de konuştu. Basın özgürlüğü ve hukuk devleti ilkelerinin son derece önemli olduğunu belirten Steinmeier, ‘’Türkiye’nin son derece gayretli bir sivil toplumu var ve ülkelerinin iyiliğini isteyen, çabalayan insanlar var. Bu nedenle Türkiye’ye dinamik ve demokratik ve Avrupa’ya yönelen bir gelişme diliyorum. Yüz yıldır süren ilişkilerimizin daha da başarılı ve geleceğe dönük olmasını arzu ediyorum” ifadelerini kullandı.

Dünyadaki gelişmelerin herkesi endişelendirdiğinden bahseden Steinmeier, Türkiye ve Almanya’nın iki ülke olarak birbirine ihtiyacı olduğunu vurguladı. Steinmeier, “NATO’da, G20 nezdinde ve özellikle de Orta Doğu’daki dramatik gelişmeler karşısında bilgi alışverişinde, görüş alışverişinde bulunmalıyız ve ortak çıkarlarımızı ön plana çıkarmalıyız ve ortak çözümler bulmalıyız’’ sözlerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM