Cumartesi, Mayıs 18, 2024

Bolu’ya ekolojik tarım iletişim ağı kurulacak

Geçtiğimiz günlerde ‘Bolu Ekolojik Tarım Projesi’ kapsamında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Seben ve Yeniçağa İlçe Müdürlükleri ile bir araya gelerek proje kapsamında kurulması planlanan ekolojik tarım iletişim ağının temellerini attı.

FAO ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Ekosistem Odaklı Gıda Üretimini Teşvik Ederek Ekolojik Tarım (Agro-ekoloji) Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi’ projesi kapsamında gerçekleştirilen toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan, Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden, Seben ve Yeniçağa ilçelerinden uzmanlar ve çiftçiler katılım sağladı. Küresel Çevre Fonu (GEF) finansmanı ile yürütülen projenin çok önemli bir çıktısı olacak bu iletişim ağı için çalışmalar başladı.

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.


Ekolojik tarım hakkında bilgiler paylaşılacak

Toplantıda en az 300 çiftçinin üye olacağı bu iletişim ağının yapısı, hangi kapsamda duyurular yapılacağı, kimlerin üye olacağı, nasıl yürütüleceği gibi konularda fikir alışverişinde bulunuldu ve bir yol haritası çizildi. Paydaşlar ve çiftçiler arasında bir bilgi paylaşım platformu olarak kullanılacak bu ağ, özellikle ekolojik tarım konusunda bilgi ve deneyimlerin, iyi uygulama örneklerinin ve proje kapsamında hazırlanan teknik belgelerin yayınlandığı bir platform olacak. Sosyal medyanın da etkisinin konuşulduğu toplantıda kurulacak olan ağın Bolu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bilgi işlem yapısı içerisinde şekillenerek oluşturulmasında sürdürülebilirlik bakımından büyük fayda sağlayacağı ve bir ayağının da Facebook/Instagram olmasının faydalı olacağı dile getirildi. İletişim ağının hedef kitlesinin öncelikle proje faydalanıcıları sonrasında ise paydaşların katılımı ile daha etkin bir hale geleceği değerlendirildi.


Projenin dünyaya örnek olması hedefleniyor

Toplantıda Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdürü Zekeriya Ar, kurulacak olan bu iletişim ağının mutlaka ilgi çekmesi, paylaşılan bilgilerin fayda sağlaması, kısa ve etkili bir dil kullanılmasının gerekliliğine vurgu yaptı. Ayrıca Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün bu konuda çok iyi bir alt yapısının olduğunu belirterek, mevcut sistem dahilinde 4 bine yakın çiftçinin kayıtlı bulunduğunu ve onlara ulaşma konusunda hiçbir sıkıntı çekmediklerinin altını çizdi.

FAO Tarım Uzmanı ve Proje Teknik Lideri Fazıl Düşünceli ise konuşmasında Bolu’da kurulacak olan bu iletişim ağının özellikle ekolojik tarım konusunda oluşturacağı bilgi birikiminin önce Bolu düzeyinde yaygınlaşması sonrasında da tüm Türkiye ve Dünya’ya örnek teşkil etmesinin en önemli amaçlarından birisi olduğunu vurguladı. FAO’nun öncüsü olduğu ekolojik tarımın yaygınlaşmasının ve çiftçiler arasında tercih edilmesinin iklim değişikliği ile mücadelede ve doğal kaynaklarımızın korunması açısından öneminin tartışılmaz olduğunu, bu ağ ile bu bilgilere kolayca ulaşım sağlanmasının bu konudaki çabaların desteklenmesine önemli katkılarda bulunacağını söyledi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM