Salı, Haziran 25, 2024

Sürdürülebilir yeşil turizmin ikinci durağı: Birgi Köyü

Enerjisa Enerji, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Üniversitesi’nin ardından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) ortaklığıyla güçlenen SENTRUM Projesi ile İzmir’in tarihi Birgi Köyü, Ayvalık Küçükköy’den sonra sürdürülebilir yeşil destinasyonun ikinci merkezi olacak. Projeye Sabancı Vakfı ve HiltonSA Otelleri destek verirken, Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Kaymakamlığı da yerel ortaklar arasında yer alıyor.

Yerel kalkınmayı desteklemek amacıyla İzmir’in Birgi Köyü, kültürel ve doğal değerlerin korunduğu, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uygulamaları ile turizmin dört mevsime yayıldığı, ziyaretçilerin seyahat deneyimlerini kişiselleştirebileceği akıllı rotalarla sürdürülebilir bir yeşil destinasyona dönüştürülecek. SENTRUM Projesi kapsamında, küresel standartların destinasyonun özgün ihtiyaçlarına uyarlanması ve sürdürülebilir turizmin desteklenmesi hedefleniyor.


Hedef; Birgi için markalaşma ve pazarlama stratejisi oluşturmak

Projenin temel hedefleri arasında, Birgi’de Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) kriterlerine uygun bir destinasyon dönüşümüne öncülük etmek, iklim risk değerlendirmesi ile mevcut ve gelecekteki turizm destinasyonunu etkileyebilecek riskleri ve uyum tedbirlerini belirlemek, ziyaretçi taşıma kapasitesi çalışmasıyla Birgi’nin sosyal, çevresel ve kültürel mirası üzerinde baskı yaratmayacak şekilde ziyaretçi planlaması yapmak ve Birgi için bir markalaşma ve pazarlama stratejisi oluşturmak bulunuyor.

Proje kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın ve gençlerin istihdam edilebilirliği, turizm meslek lisesi ve üniversite öğrencilerine yönelik staj imkanlarının belirlenmesi gibi konularda analizler yapılacak, eylem planları hazırlanacak ve kapasite geliştirme çalışmaları yürütülecek. Ayrıca yürüyüş ve bisiklet rotalarının oluşturulması, çevre dostu ulaşımın teşvik edilmesi, konaklama tesisleri ve kamu binalarında enerji etütlerinin yapılması planlanıyor. Bu model ile hem geçim kaynaklarına yönelik fırsatlar artırılacak hem de Birgi’nin eşsiz kültürel ve doğal mirasının tanıtımına odaklanılacak.

Basın toplantısında konuşan Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, “Enerjisa Enerji olarak, büyüyen Türkiye’nin enerji dönüşümüne öncülük ediyoruz. İklim krizi gibi dünya ve ülke sorunlarına çözüm olma isteğimizi, faaliyet gösterdiğimiz her alanda taahhüt ediyoruz. SENTRUM ile daha önce Ayvalık Küçükköy’de başarılı bir dönüşüm gerçekleştirdik. Bu projeyi, farkındalık çalışmalarımız ve İşimin Enerjisi çatısı altında geliştirdiğimiz projelerle taçlandırdık. Birgi’de de paydaşlarımızla birlikte daha iyi bir gelecek için çalışmaya, Türkiye’ye örnek olmaya devam edeceğiz” dedi.


Turizmle kalkınma ve doğanın korunması mümkün

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Turizm kalkınmanın güçlü bir motoru olabilir. Ancak aynı zamanda çevre üzerinde de ağır bir baskı oluşturabilir ve doğal güzelliklerin göz ardı edilmesine neden olabilir. Bu nedenle, turizmden geçimini sağlayan bölge halkına sosyal ve ekonomik fayda sağlarken doğayı koruyan ve değer veren daha yeşil, daha sürdürülebilir modeller geliştirmek hayati önem taşıyor” diye konuştu.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Elif Balcı Fisunoğlu, “Türk turizmi, 2022’de başlayan sıfır atık çalışmaları ile dönüşüm yolculuğuna girdi. Türkiye, sürdürülebilir turizm alanında hükümet nezdinde anlaşma yapan ilk ülke oldu. Bu anlaşma ile 2030 yılına kadar tüm uluslararası standartlar sağlanacak. SENTRUM Projesi, ülkemizin yeşil dönüşümüne katkı sağlayacak ve dünyada iyi uygulama örneği olarak yerini alacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM