Perşembe, Eylül 19, 2024

Zincirleme Kurgular

Hegemon yoğunlaşma ve kurgulanmalar, yazılı tarihin kayıtlarında tespit edildiği ve şekillendiği üzere bilhassa Yeniçağ itibarı ile monarşilerden ulus devletler’e devşirilen idari yapılar, kontrol edilebilir savaş, göç, başta olmak üzere bir çok mekanizmalar kullanılarak mevcut durumda elde edilmiş bulunulan üstünlüğü kurumsal iktisadi egemenlikler ile sürdürüyorlar.

Dünya’nın geri kalanına ise, bu kabil tercihlerin ve paralel tarihi yazılımların çerçevesinde onların kendi aralarındaki güç mücadelelerinin alternatif olarak arzedildiği neticelere katlanmaktan ya da taraf olmaktan başka seçenek kalmıyor.

Yaygın kitleler açısından yaratılan algı yönetimine tabi ve neticelerinin tatsızlıklarından gayri bir yolu olmamakla birlikte insan hayatını sürdürmenin modernleşme etiketi adı altında normalleştirilmiş rehin edilme hali, sosyal ilişkileri geçmiş zamanlara göre karmaşık ve muğlak vaziyete sokuyor.

Vazedilen anlaşmazlıklar, mücadeleler yukarıda değindiğimiz çok sayıda mekanizmalar ile yaygın kitlelere tersi gibi sunulacak olsa da onlar için hayırlı olmayacağı yaşanmış tecrübelerden sabit şekilde insanlığın ortak doğal bir payda oluşturması yerine, mücadelenin tortularındaki bulanık suyun malzemesi olarak kaldığı nizamda sürüp gidiyor.

Hafıza-ı Beşer’in, nisyan ile malül olmasına ek gündelik hayatın kaygıları ile ve yine de dünya kamuoyunda pek çok bilgi eksikliği ve dezenformasyona rağmen elde edilen hegemonya; yazılı tarihi teyid ederek, eskilere göre bir kültür halinde şeffaf ve görünür olma sinyalleri veriyor.

Çünkü, önce ihtiyaç temelinde iktisadi ve mali araçların üretim-tüketim-finans çerçevesinde birey’e teneffüs ettirilerek yaşam biçiminin modern bir bağımlılık olarak tescil ettirilmesi, hegemonik politikaların kitleleri parçalayan önce maddi sonra kültürel yandaşları yedeğine yoğaltarak almasından başka birşey de değildir.

Normal düşünceye matuf bir bireyin ve onun içinde yetiştiği tabiat’a yakın çevresel ve geleneksel niteliklerin ısrarında bir yaşam günümüzde çağdışı kalmak şeklinde nitelendirilip bu tarz tecrit edilme tehditi altındadır.

Bireyin temel ihtiyaçları olarak kabul edilen maddi manevi tüm değerlerinin giderek piyasanın ölçülebilir malzemesi haline getirilmesi, tüketici birey kimliği eli ile yaygınlaştırılma yolundadır.

Böyle devam ettiği takdirde, tarih yazılımında “eski tarihlerde varolmuş birey’in özne olduğu” lakin medeniyet ilerledikçe önce piyasa sonra tüm insanlık kazanımlarının küresel metodlar ile birey’i nesne haline getirdiği zamanların gelmesi ihtimali yok değildir.

Tanrı’nın yeryüzündeki sopası vasiliğinde hükmederek, tarih yazımı rolleri üstlenmek, bilgi gizliliği ile elde edilmiş avantajı kendinden keramet düzen için kullanmak; insanlığı hakikatte insani değerler açısından birbirinden uzaklaştıran zincirleme kurgulardır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Demir Uzun

Diğer Yazarlar