Bakan Kurum asrın felaketinde yaklaşık 1 milyon bağımsız birimin hasar gördüğünü kaydetti
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda düzenlenen Asrın İhyası: Güçlü Yarınlara 6 Şubat Depremleri Sempozyumu’na katıldı. Asrın felaketinde yaklaşık 1 milyon bağımsız birimin hasar gördüğünü kaydeden Bakan Kurum, “11 ilimiz, 124 ilçemiz ve 6 bin 929 köy ve mahallemiz depreme maruz kalmıştı. Bir başka ifadeyle depremin etkilediği alanın büyüklüğü, dünyanın 45’inci ülkesine denk geliyordu. Türkiye’nin milli gelirinin neredeyse yüzde 10’unu üreten bölgenin ekonomisi, depremden olumsuz etkilenmişti” dedi.
Tüm kurum ve kuruluşlarla depremin ilk anından bugüne milli mücadele şuuruyla çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Bakan Kurum, “6 Şubat, milletimiz için büyük bir hüznün tarihidir. Bölgeye koştuk, acılarımızı içimize attık. Devlet ve millet olarak tarihin en büyük felaketine karşı tarihin en büyük dayanışmasını sergiledik. 11 ilimizde artık kritik aşamayı tamamen geride bıraktık. Şu ana kadar 75 milyar doları, yani 2.6 trilyon TL’yi aşan dev bir yatırımı kısa zamanda yaptık. 2025 bütçemizde ise 584 milyar TL kaynak tahsis ettik” diye konuştu.
“Kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını yeniliyoruz”
Bakan Kurum, 201 bin 580 konut ile iş yerinin anahtarlarını teslim ettiklerini ifade ederek şu ifadelerde bulundu: “Hak sahibi vatandaşlarımız için yapılması gereken konutların tamamının inşasına da başladık. Sadece inşa faaliyetleri yapmıyoruz. Bakın Türkiye’nin toplam sınır ve kıyı uzunluğu yaklaşık 11 bin kilometre… Bakanlık olarak biz de Türkiye’nin çevre uzunluğu kadar, yani 11 bin kilometreyi aşan içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını yeniliyoruz. Depremin ilk anında verdiğimiz sözleri tutmaya kararlılıkla devam edeceğiz.”
“Hiç kimseyi mahallesinden, evinden uzaklaştırmayacağız”
Bakan Kurum, Deprem bölgesinde sadece konut değil, tarihi ihya etme çalışmalarının da hızla sürdüğünü belirtti. Deprem sürecindeki dezenformasyonlara da dikkat çeken Kurum, “Hatırlayın o gün, ‘sizleri deprem bölgesinden uzaklaştıracağız’ diye bir sürü dezenformasyon yaptılar. Ama biz hep şunu söyledik; Hataylılar yine Hatay’da, Antakya’da, İskenderun’da, Defne’de, Samandağ’da yaşayacak. Komşularıyla birlikte yaşayacak. Hiç kimseyi mahallesinden, evinden uzaklaştırmayacağız” dedi.
Depremin yıl dönümünde 453 bin ev ve iş yeri teslim edilecek
Bakan Kurum, depremin ikinci yılında Adıyaman’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle anma töreni düzenleneceğini açıkladı: 6 Şubat’ta hem şehitlerimizi anacağımız hem de anahtar teslim törenlerini yapacağımız bir buluşmayı gerçekleştireceğiz. 2025 yılının sonuna geldiğimizde, deprem bölgemizin tamamında 453 bin ev ve iş yerimizi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Ayağa kaldırılmamış tek bir tarihi emaneti, yeniden ihya edilmemiş tek bir kültürel değeri bırakmayacağız.”
“Afette kamuoyunu doğru bilgilendirmenin hayati önemini gördük”
Sempozyumda konuşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise toplumda huzursuzluk, panik ve güvensizlik yaratan dezenformasyona karşı mücadeleyi afet sırasında da kararlılıkla sürdürdüklerini söyledi. Altun, “Afet halinde acil müdahale ve etkin yardım organizasyonu kadar, kamuoyunu hızlı, doğru ve şeffaf bir şekilde bilgilendirmenin de ne denli hayati olduğunu gözlemledik” dedi. ‘Türkiye Tek Yürek’ ve ‘Evim Yuvam Olsun’ gibi iletişim kampanyalarıyla halkın dayanışma ruhunu oluşturduklarına dikkat çeken Altun, 6 Şubat 2023 tarihinden bu yana deprem bölgesine çeşitli ulusal ve uluslararası medya turları düzenlediklerini kaydetti. Altun, 6 Şubat depremlerinin ikinci yılında da 11 ülkeden 50 yabancı medya mensubu ile 50 ulusal basın mensubunun deprem bölgesinde yapılan inşa ve ihya çalışmalarını yerinde gözlemleyeceğini belirtti.
Asrın felaketinin yıldönümünde ‘Bir Oluruz’
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı asrın felaketinin ikinci yılında depremde hayatını kaybedenlerin anıldığı, ‘Bir Oluruz’ temalı tanıtım filmi yayınladı. Ezan sesi, dalgalanan bayrak ve nöbet tutan asker görüntüleriyle başlayan filmde 6 Şubat sabahı televizyon ekranlarında yankılanan deprem haberleri yer aldı. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından yardım seferberliğinin konu edildiği filmde asrın birlikteliğine vurgu yapıldı. Sosyal medya hesabından filmi paylaşan Bakan Murat Kurum, “Doğarız küllerimizden Bir Oluruz, yeri gelir tüm Türkiye 11 il oluruz” ifadelerini kullandı.