Çarşamba, Mart 26, 2025

İEÜ’lü gençler ‘Marsyas’ ile adını finale yazdırdı

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencileri, Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) düzenlediği Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’na katılım gösterdi. Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde inşa edilmek üzere ‘Marsyas’ adını verdikleri 30 katlı otel tasarlayan beş kişilik ekip finale adını yazdırdı. Dr. Öğretim Üyesi Egemen Sönmez’in koordinatörlüğünde çalışmalarını tamamlayan İEÜ’lü gençler, bir depremde binanın hasar almaması için kiriş, kolon, perde duvar ve çapraz desteklerden oluşan taşıyıcı sistemin ve mimari özelliklerin nasıl şekilleneceği gibi tüm teknik detayları açıklayarak bilgisayar ortamında modelleme yapma işlemiyle birlikte yapının deprem analizini de gerçekleştirdi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İnşaat Mühendisliği öğrencileri Buket Dinç, Dağlar Efe Aslan, Arvin Mobasher, Rumeysa Konyar ve Mimarlık Bölümü öğrencisi Ayşe Uzun’dan oluşan ekip, ‘Yarının Mühendisleriyle Geleceğimizi Sağlamlaştırıyoruz’ temasıyla gerçekleşen yarışma için kapsamlı bir hazırlık süreci geçirdi. Depreme dayanıklı bina tasarımı becerisini artırmak hedefiyle gerçekleşen yarışmanın finali, 14-16 Mayıs 2025 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek.


“Öğrencilerimize finalde başarılar diliyorum”

İEÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, yarışmada finale kalan öğrencileri tebrik ederek, “Yarışma; öğrencilere depreme dayanıklı yüksek bina tasarımı konusunda çalışma fırsatı sunmak, deprem mühendisliği mesleğini tanıtmak, deprem ve depreme dayanıklı bina bilincini artırmak açısından oldukça değerli ve faydalı. Böylesine prestijli bir yarışmada finale kalmak bile çok güzel bir başarı. Üniversitemizi en iyi şekilde temsil eden öğrencilerimize finalde başarılar diliyorum” dedi.


“Hedef, binaların yıkılacak ölçüde hasar almaması”

Projeye ilişkin detayları paylaşan Dr. Öğretim Üyesi Egemen Sönmez ise, “Yarışma kapsamında Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde yer alması öngörülen bir otel binasının tasarlanması ve bina modelinin hazırlanması istendi. Bunu yaparken, belirtilen mimari ve yapısal kısıtlara uyulması, yapının yüksek fayda/maliyet oranına sahip olması talep edildi. Öğrencilerimiz, bu doğrultuda yaklaşık 2 ay süren titiz bir çalışma gerçekleştirdi. Binanın deprem performansını, yapı analiz programlarını kullanarak test ettik. Buradaki ana hedef; yapının deprem karşısında can güvenliği sağlayacak şekilde tasarlanması ve uygulanacak en büyük deprem etkisi altında, yıkılacak ölçüde hasar almamasıydı. Tüm bunlar olurken, elbette tasarım olarak da binanın kullanışlı ve dikkat çekici özellikte olmasını istedik. Başarılı bir projeye imza attığımızı düşünüyorum, tüm öğrencilerimizi kutluyorum” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM