Salı, Nisan 22, 2025

Hayvan ticaretinin merkezi; internet

Haydar Özkan, kaçak olarak üretilen hayvanların genellikle internet ortamında satıldığını ifade ederek, internetten ve pet shoplardan yapılan hayvan satışlarının para tuzağı olduğunu dile getirdi

GÜLCİHAN ALTINKAYA

Kaçak hayvan üretimi ve ticareti, dünya genelinde ciddi bir çevresel ve etik sorun olmaya devam ediyor. Bu durum hayvan hakları ihlali ve biyolojik çeşitliliğin zarar görmesi gibi sorunlara yol açıyor. Birçok ülke, yasa dışı hayvan ticaretini önlemek için sıkı denetimler uygulasa da yasa dışı pazarlar hızla büyüyor. Özellikle internet üzerinden yapılan hayvan satışları son dönemde artış gösterirken, bu durum hayvan popülasyonunun artmasına neden oluyor. 

Doğa İnsan Hayvan Koruma ve Bilgilendirme Konfederasyonu Kurucular Kurulu Başkanı (DİHKONFED) ve Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Başkan Yardımcısı Haydar Özkan, kaçak olarak üretilen hayvanların genellikle internet ortamında satıldığını ifade ederek, internetten ve pet shoplardan yapılan hayvan satışlarının para tuzağı olduğunu dile getirdi. 


“Hayvanları barınaklardan sahiplenin”

İnsanlardan gelen talebin hayvan satışları artırdığını ifade eden Özkan, “Şu anda sokaklardan hayvanlar toplanıyor. Hayvan sahiplenmek isteyen insanlar belediyelerin barınaklarından da sahiplenebilirler. Barınaklarda cins, küçük ve büyük ırk hayvanlar var. Oralarda ölümü bekleyen hayvanlar var. Sahiplenmek isteyen insanlar oralardan sahiplensinler. Bu para tuzağına, kanlı paraya katkı sağlamasınlar. Öte yandan kamu spotu şeklinde, kesinlikle parayla hayvan alınmaması noktasında insanları da bilgilendirme yoluna gitmek lazım. Bu durumu ancak öyle önleyebiliriz” dedi.


“Hayvanlar doğum makinesine dönüştürülüyor”

Kontrolsüz üreme ile tamamen kaçak üretimle yapılan hayvan satışlarına değinen Özkan, “Karanlık dehlizlerde tamamen sömürülerek, doğum yaptırılarak ve doğum makinesine çevrilerek üretilen hayvanlar var. 64 tane küçük ırk hayvanın üretildikleri yerde hayvanların sesi çıkıp da komşular duymasın diye ses tellerinin dahi kesildiğine şahit olduk. Onun için internet sitelerinde veya pet shoplarda hayvan satışının engellemesini talep ediyoruz” diye konuştu.


“Kaçak üretim kesinlikle yasaklanmalı”

Türkiye’de hayvan satışı ve hayvan üretimi yapan resmi ruhsatlı yerler olduğunu aktaran Özkan, “Buralarda dahi 5 yıl boyunca hayvan üretiminin kesinlikle yasaklanmasını istedik çünkü bu popülasyon bir kontrol altına alınmalı. Hayvanı parayla satın alıp daha sonra bırakanlar insanlar da var. Onun için bu kontrolsüz üreme, kaçak üretim kesinlikle yasaklanmalı. Devlet eliyle üretilen, resmi izinli üretilenlere de 5 yıl boyunca yasak getirilmeli. Kaçak olarak üretilen hayvanlar genellikle internet ortamında satılıyor. Bunun için bir algoritma yapılarak internette satış yapıldığı an anında tespit edilerek bu kişilere caydırıcı cezalar verilmeli. Öte yandan bir hayvanı karanlık dehlizde sömürerek, doğum makinesi haline getirmenin cezası idari para cezası değil adli cezadır” ifadelerinde bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM