Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerimizin prim destek ödemelerine ilişkin taleplerini değerlendirdi. Çiftçilerin 2024 yılına ait prim destek ödemelerinin bazı illerde ödendiğini fakat bazı illerde de halen ödemelerin yapılmadığını dile getiren Bayraktar, ödenmeyen illerdeki çiftçilerden bu konuda birliğe ulaşan büyük bir talep olduğunu, destek ödemelerinin bir önce tamamlanması gerektiğini vurguladı. Bayraktar, “Henüz ödenmesine başlanmayan gübre ve mazot destek ödemeleri de en kısa sürede çiftçilerimize ödenmeli. Türkiye’nin tarımda güçlü bir geleceğe sahip olabilmesi, üreticilerimizin desteklenmesiyle mümkün. Çiftçilerimiz desteklendiği sürece, üretimi sürdürecek, bu sayede sofralarımız bereketlenmeye devam edecek” açıklamasında bulundu.
“Tarım sektörüne verilen destekler hayati önem taşıyor”
Bayraktar, “Tarımın sadece gıda üretimiyle sınırlı olmadığını aynı zamanda ekonomik büyümeyi de desteklediğini kırsal kalkınmayı sağladığını ve milyonlarca insanın geçim kaynağının oluşumunda stratejik bir sektör olduğunu dile getirerek “Ülkemizin her geçen gün artan nüfusunu besleyebilmek, gıda arz güvenliğini sağlamak ve tarımsal üretimi sürdürülebilir kılmak için tarım sektörüne verilen destekler hayati önem taşıyor. Çiftçilerimiz, iklim değişikliği, doğal afetler, artan girdi maliyetleri ve piyasa dalgalanmalarına rağmen üretmeye devam ediyor. Üreticilerimizin bu mücadelesi, ancak yeterli destek mekanizmalarıyla sürdürülebilir” dedi.
“Destekler zamanında ve yeterli olmalı”
Tarım sektörüne verilen desteklerin yalnızca üreticilerin refahına değil, aynı zamanda tüketicilerin sağlıklı ve uygun fiyatlı gıdaya erişimini de güvence altına aldığına vurgu yapan Bayraktar, “Mevcut destekleme sisteminde, ödemelerin yıl içine yayılarak parça parça ve farklı tarihlerde yapılması çiftçilerimizin, zaten yeterli olmayan ekonomik gücünü olumsuz etkiliyor. Gübre, mazot ve prim destekleri başta olmak üzere sertifikalı tohum, fide, fidan gibi tüm destek kalemleri farklı zamanlarda ödeniyor. Çiftçilerimiz, artan girdi maliyetleri karşısında desteklere en fazla ihtiyaç duyduğu dönemde destek ödemelerinin tamamlanmaması nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşıyor. Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması ve gıda tedarik zincirinin sekteye uğramaması için destekler zamanında ve toplu olarak ödenmeli” ifadelerinde bulundu.