Cevdet İnci Eğitim Vakfı’nın genç kadınların mesleki eğitim yoluyla üretime katılımlarını teşvik etmek amacıyla yürüttüğü ve İnci Holding’in sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında desteklediği “Hem İşte Hem Eğitimde” programı, yerel yönetim ve global sivil toplum ortaklıkları ile İzmir ve Manisa illerinde etkisini büyütmeye hazırlanıyor
Eğitim yoluyla toplumda üreten birey sayısını artırmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren Cevdet İnci Eğitim Vakfı, ne eğitimde ne istihdamda olan (NEET) genç kadınları ve meslek liselerinde okuyan kız öğrencileri odağına aldığı “Hem İşte Hem Eğitimde” programı kapsamında önemli bir iş birliğine daha imza attı. İnci Vakfı ve Dokuz Eylül Rotary Kulübü iş birliğiyle hazırlanan Küresel Bağış Projesi kapsamında, Uluslararası Rotary tarafından sağlanan hibe desteğiyle güçlenen proje; Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’nin dahiliyeti ile yeni bir döneme girdi. 29 Nisan 2026 tarihinde imzalanan protokol ile taraflar, genç kadınların üretime katılımını destekleyecek yeni mesleki eğitim kursları için resmi iş birliğini başlattı.
İnci Vakfı tarafından farkındalık çalışmaları, mesleki eğitime katılımın desteklenmesi ve istihdamın güçlendirilmesi olmak üzere üç temel alanda yürütülen Hem İşte Hem Eğitimde Programı kapsamında hayata geçirilen bu iş birliğiyle, NEET genç kadınlara yönelik 18 aylık dönemde toplam 3 mesleki eğitim kursu açılacak. Eğitimler, teknik becerilerin yanı sıra sosyal ve iş yaşamı yetkinlikleriyle desteklenecek.
3 yeni kursla 45 genç kadına istihdam fırsatı
18 aylık dönemde uygulanması planlanan proje kapsamında, ne eğitimde ne istihdamda olan 18–30 yaş aralığındaki genç kadınlara yönelik İzmir’de iki, Manisa’da bir olmak üzere toplam 3 adet kaynak operatörlüğü veya CNC operatörlüğü kursu açılacak. Program kapsamında toplamda 45 genç kadının mesleki eğitimlere dahil edilmesi planlanırken; katılımcıların teknik eğitimin yanı sıra Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) alarak sürdürülebilir istihdama erişmesi hedefleniyor.
Protokol töreninde Cevdet İnci Eğitim Vakfı Güç Kaynağı Ece Elbirlik Ürkmez, “Hem İşte Hem Eğitimde Programımız, daha önce hayata geçirilen kurslarımız ile etkisini somut sonuçlarla ortaya koydu. Konak Belediyesi iş birliğinde Aralık 2024 – Mayıs 2025 döneminde gerçekleştirdiğimiz CNC Operatörlüğü kursunda 12 genç kadın programa katıldı, 10’u mezun olarak Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) almaya hak kazandı. Manisa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle MOSTEM (Özel Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi) bünyesinde Eylül 2025’te düzenlediğimiz CNC Operatörlüğü kursunda ise 10 genç kadın eğitim aldı, tamamı mezun oldu ve Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYK) almaya hak kazandı. Bu sonuçlar, programımızın yalnızca bir kurs değil, genç kadınları profesyonel hayata hazırlayan, sürdürülebilir ve güçlü bir model olduğunu gösteriyor. Şimdi bu etkiyi uluslararası ve yerel paydaşlarımızla birlikte daha da büyüteceğiz” dedi.
Rotary’den uluslararası etki vurgusu
Uluslararası Rotary Bölge 2440 Federasyonu Dönem Başkanı Adnan Sözeri ise “ Kadınların ekonomik hayata katılımını destekleyen bu proje ile hem yerelde somut bir değişim yaratmayı hem de Rotary’nin küresel etki gücünü sahaya yansıtmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
5,4 milyon TL ekonomik değer ve toplumsal dönüşüm
Açılacak yeni kurslar kapsamında toplam 5 milyon 400 bin TL ekonomik katma değer yaratılması öngörülüyor. Ayrıca sosyal getiri oranı açısından programın yüksek etki yaratması bekleniyor. Âtıl iş gücünün azaltılması, hane gelirlerinin artırılması, sosyal kapsayıcılığın güçlendirilmesi ve üretimin nitelikli iş gücü ihtiyacına katkı sağlama hedefi bulunan bu ortaklık kapsamında İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Neşe Gök, “İnci Holding’in sürdürülebilirlik hedeflerinden insana yatırım bakış açımızla, Hem İşte Hem Eğitimde Programı’nın destekçisi olmaktan gurur duyuyoruz. Ekonomik kalkınma hedeflerimizi büyütmek adına nitelikli iş gücünü geliştirmek, kadınlara fırsat eşitliği sağlamak hepimizin ortak gündemi olmaya devam edecek. Etkiyi büyütmek için daha fazla paydaşın bu programa destek olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
