Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2026 yılı Mart ayı ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Buna göre, mart ayında cari işlemler hesabı 9.672 milyon dolar açık kaydetti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 3.886 milyon dolar açık verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 9.515 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Yıllıklandırılmış verilere göre, mart ayında cari açık yaklaşık 39,7 milyar dolar olurken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret dengesi de 77,8 milyar dolar açık verdi. Aynı dönemde hizmetler dengesi 63,1 milyar dolar fazla verirken, birincil ve ikincil gelir dengesi sırasıyla 23,8 milyar dolar ve 1,1 milyar dolar açık verdi.
Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler bu ay 2.592 milyon dolar seviyesinde gerçekleşerek bu kalem altında taşımacılık hizmetleri ve seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler sırasıyla 1.627 milyon dolar ve 2.246 milyon dolar oldu.
Doğrudan yatırımlar kaynaklı net çıkışlar 212 milyon dolar
2026 yılı Mart ayı yıllıklandırılmış cari açığın finansmanına net doğrudan yatırımlar 2,1 milyar dolar, krediler 38,6 milyar dolar ve ticari krediler 3 milyar dolar katkı verirken; net portföy yatırımları 3,3 milyar dolar ve net efektif ve mevduatlar 19,7 milyar dolar negatif yönlü etki etti. Merkez Bankası net rezerv azalışı 52,5 milyar dolar oldu.
Mart ayında doğrudan yatırımlar kaynaklı net çıkışlar 212 milyon dolar olarak kaydedildi. Yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’ye toplam doğrudan yatırımları 1.015 milyon dolar yükselirken, yurt içi yerleşiklerin yurt dışındaki doğrudan yatırımları 1.227 milyon dolar arttı.
Gayrimenkul yatırımları incelendiğinde, yurt içi yerleşiklerin yurt dışında 187 milyon dolar gayrimenkul alımı ve yurt dışı yerleşiklerin ise Türkiye’de 243 milyon dolar net gayrimenkul alımı yaptığı görüldü.
Yurt dışı yerleşiklerin sahipliğinde bulunan yatırım fonu paylarından kaynaklanan yükümlülükler, Ödemeler Dengesi İstatistiklerine Ocak 2022 döneminden itibaren yansıtılmaya başlandı. Buna göre, yurt dışı yerleşikler mart ayında 3.094 milyon dolar net satış gerçekleşti.
Rezervlerde martta 43.420 milyon dolar azalış
Portföy yatırımları mart ayında 14.800 milyon dolar tutarında net çıkış kaydetti.
Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi ve DİBS piyasalarında sırasıyla 1.079 milyon dolar ve 6.399 milyon dolar net satış yaptığı görüldü. Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak; yurt dışı yerleşiklerin diğer sektörler ihraçlarında 870 milyon dolar net alış, bankalar ve Genel Hükümet ihraçlarında sırasıyla 897 milyon dolar ve 1.213 milyon dolar net satış yaptığı kaydedildi.
Yurt dışından kredi kullanımlarında bu ay bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 1.026 milyon dolar ve 1.190 milyon dolar net kullanım gerçekleştirirken, Genel Hükümet 22 milyon dolar net geri ödeme oldu.
Diğer yatırımlar altında, yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, Türk lirası ve yabancı para cinsinden sırasıyla 4.131 milyon dolar ve 2.784 milyon dolar net azalış olmak üzere toplam 6.915 milyon dolar net azalma tespit edildi. Resmi rezervlerde bu ay 43.420 milyon dolar net azalış oldu.
