SEDA GÖK
Bu yılın ilk yarısında küresel ticarette yaşanan belirsizlikler ve artan üretim maliyetleri ihracatçıların en önemli gündem maddeleri arasında yer aldı. Bu zorlu tabloya rağmen Ege Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, yılın ilk altı ayında 540 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek geçen yılki performansını korumayı başardı.
Türkiye’nin ilk altı aylık ihracatı 136 milyar dolar olurken, Ege Bölgesi’nin ihracatı 9,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Birliğin ihracatında kâğıt ve kâğıt mamulleri 266 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, mobilya sektörü 94 milyon dolar, odun dışı orman ürünleri ise 81 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye lideri konumundaki odun dışı orman ürünleri sektörünün yüzde 34’lük ihracat payına ulaştığı belirtildi.
Ege Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle, ihracat rakamlarının yanı sıra firmaların faaliyet gösterdiği ekonomik koşulların da dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Döviz kurundaki artışın hammadde, enerji, işçilik ve finansman maliyetlerinin gerisinde kaldığını belirten Gürle, bunun özellikle fiyat rekabetinin yoğun olduğu pazarlarda ihracatçıların hareket alanını daralttığını ifade etti.
Buna karşın sektörlerin üretim gücü, kalite anlayışı, tasarım kabiliyeti ve değişen pazar koşullarına uyum yeteneği sayesinde uluslararası pazarlardaki konumunu korumak için önemli bir mücadele verdiğini dile getiren Gürle, yılın ikinci yarısında da maliyet baskısı ile küresel talepteki dalgalanmanın etkisini sürdürmesini beklediklerini söyledi.

Ticaret heyetleri ve UR-GE projeleri öne çıkacak
Birliğin ikinci yarıdaki yol haritasında yeni pazarlara yönelik faaliyetler önemli yer tutuyor. Mobilya sektöründe yürütülen Aegean Furniture UR-GE Projesi kapsamında firmaların kurumsal ve ihracat kapasitelerinin geliştirilmesine devam edilecek. Ekim ayında İngiltere’ye, aralık ayında ise Sırbistan ve Macaristan’a düzenlenecek sektörel ticaret heyetleriyle ihracatçıların ithalatçılar, distribütörler, mimarlar ve proje firmalarıyla buluşturulması planlanıyor.
Kâğıt ve ambalaj sektöründe ise Aegean Paper UR-GE Projesi kapsamında eğitim, danışmanlık ve yurt dışı pazarlama faaliyetleri sürdürülecek. Eylül ayında Abu Dabi’de, kasım ayında ise Londra’da düzenlenecek Paper & Tissue Show fuarlarının Türkiye Milli Katılım Organizasyonu ile sektörün uluslararası görünürlüğünün artırılması amaçlanıyor.
Tasarım ve katma değer odakta
Birlik, tasarım odaklı ihracat stratejisini de güçlendirmeyi sürdürüyor. Bu kapsamda altıncısı düzenlenen Ezber Bozan Mobilya Tasarım Yarışması’nın yanı sıra ilk kez hayata geçirilen Papirüs Ambalaj Tasarım Yarışması ile tasarım kültürünün kâğıt ve ambalaj sektöründe yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Odun dışı orman ürünleri sektöründe ise Teknik Komite aracılığıyla uluslararası mevzuat yakından takip edilirken, kekik, defne ve diğer tıbbi aromatik bitkilerin ihracatında karşılaşılan teknik engellerin kaldırılması amacıyla ilgili bakanlıklar ve uluslararası sektör kuruluşlarıyla çalışmalar yürütülüyor.
Gürle, amaçlarının yalnızca ihracat rakamlarını artırmak olmadığını vurgulayarak, daha yüksek katma değer üreten, tasarım ve marka odaklı, sürdürülebilir ve farklı pazarlara yayılmış bir ihracat yapısı oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Yılın ikinci yarısında da firmaları yeni alıcılarla buluşturmayı, rekabet güçlerini artırmayı ve sektörün sorunlarını ilgili kurumlar nezdinde takip etmeyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
