Salı, Ekim 21, 2025

OSB Yasası’nda yeni düzenleme talebi

EGEPLASDER Başkanı Gençer, İzmir’de geri dönüşüm yatırımlarını tek çatı altında buluşturacak geri dönüşüm OSB’lerin büyük bir ihtiyaç olduğunu söyledi 

Türkiye atık bertarafında iddialı hedefler ortaya koyarken, kaynağında ayrıştırılmış her türlü atığı yeniden ulusal ekonomiye kazandıran geri dönüşüm sektörü, uygun yatırım altyapısından mahrum kalıyor. Türkiye’de sayıları ve üretim ölçekleri her geçen gün artan geri dönüşüm firmaları, yerel yönetimler tarafından tahsis edilecek alanlarda kurulacak Geri Dönüşüm Organize Sanayi Bölgeleri’nde bütünleşmek istiyor. 

Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer; geri dönüşümü de içeren karma OSB’lerin değer oluşturabileceğini dile getirirken, OSB Yasası’nda yapılacak düzenlemeyle geri dönüşüm tesislerine de mevcut OSB’lerde yer açılması gerektiğini savundu. Geri dönüşüm sektörüne yatırım yapan sanayicileri hâlâ “hurdacı” olarak gören bir anlayışın egemen olmasından üzüntü duyduklarını belirterek, bu sanayi yatırımlarının milli ekonomi için hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi. 


“OSB yönetimleri istemiyor”

Geri dönüşüm tesislerini tek çatı altında buluşturacak ve her türlü altyapısı oluşturulmuş olan OSB’lerin eksikliğinin her geçen gün daha fazla hissedildiğini hatırlatan Gençer, bu yatırımların mevcut OSB’ler içinde kurulmasının önünde de yönetimsel engeller olduğunun altını çizdi. Mevcut OSB’lerin Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyet üyelerinin olumsuz tutum takındığını kaydeden Gençer, doluluk oranı düşük OSB’lerde yatırım yapılabilecek alanlar olduğunu söyledi. Bu bölgelerin geri dönüşümü de içeren karma OSB’ler olarak daha çok değer oluşturabileceğini dile getiren Gençer, “Ayrıca bu tesisler atık üretmeyen, mevcut atığı işleyen ve pek çok sektörden çok daha temiz üretim yapan tesislerdir. Yangın güvenliğinden iş güvenliğine kadar birçok sanayi tesisine göre çok daha ağır standartlara ve yönetmelik hükümlerine tâbi durumdadırlar. Ayrıca bu kurumların, atıkların üretildikleri yerlerde bulunması, karbon ayak izinin azaltılması açısından da büyük önem taşımaktadır” dedi.


“Tesisler OSB’lerde ivme kazanır” 

2050 yılında dünya üzerinde kullanılan plastiklerin yüzde 60’ının geri dönüşüm kaynaklı olacağına dikkat çeken Gençer, başta yerel yönetimler olmak üzere atık yönetiminin tüm paydaşlarının Geri Dönüşüm OSB’leri için harekete geçmesi çağrısında bulundu. Türkiye’nin 81 ilinde ve pek çok ilçesinde atık ayrıştırma tesislerinin bulunduğunu anımsatan Gençer, bu çalışmaların yüksek teknolojili geri dönüşüm tesislerinin kümeleneceği Geri Dönüşün OSB’ler ile daha da ivme kazanacağını vurguladı.


Ortak OSB’ler kullanma önerisi 

Sadece plastikte değil, tüm atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüşümünün dünyada azalan enerji, hammadde ve doğal kaynaklar için büyük önem taşıdığını dile getiren Gençer, “Sektörün bu vizyonla kümelenmesi; çevre etkisinin asgariye indirilmesi, lojistik avantajların öne çıkması, geri dönüşüm sektörünün ölçek ekonomisine uygun olarak büyümesi için kritik bir faktör. Mümkünse her şehrimize bir Geri Dönüşüm OSB kazandıralım. Nüfusu ve atık rezervi az olan bazı illerimizin komşu illeri ile birlikte kullanacakları ortak organize sanayi bölgesi alanları belirleyelim” ifadelerini kullandı. 


Milli ekonomiye 50 milyar TL katkı 

Geri dönüşüm sektörünün daha az termoplastik hammaddesi ithalatı sağlayarak cari açığı yüzde 36 azaltma potansiyeli sunduğunu belirten Gençer, Türkiye’nin son 6 yılda 26 milyon ton geri kazanılabilir atık işlediğini bunun 7 milyon tonunu da geri kazandığını söyledi. Milli ekonomiye 50 milyar TL’nin üzerinde katkı sunulduğunu ifade eden Gençer, Türkiye’nin mevcut büyümesini sürdürmesi halinde geri dönüşüm sektörünün 2050 yılında 73 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağını dile getirdi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM