Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ATO, Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) ve Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) öncülüğünde Avusturya’nın Başkenti Viyana’da gerçekleştirilen “İhracat, Yatırım ve Ticaret Fırsatları Zirvesi”ne katıldı. Zirvenin açılış oturumunda konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ile Avusturya arasındaki ilişkilerin köklü geçmişine dikkati çekerek, iki ülke arasındaki ticaret, yatırım ve iş birliği olanaklarının daha da güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Baran, “2024 yılı verilerine göre 1,7 milyar doları ihracatımız, 2,1 milyar doları da ithalatımız olmak üzere 3,8 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz. Karşılıklı ticaretimizi dengeli bir şekilde geliştirmek istiyoruz” dedi.
Avusturya’ya yatırım daveti
Avusturya’nın Avrupa’nın istikrar, kalite ve yüksek standartlarını temsil ettiğini, Türkiye’nin ise dinamizmin, girişimciliğin ve üretim gücünün simgesi olduğunu ifade eden Baran, “İki ülkenin potansiyeli birleştiğinde çok güzel sonuçlar ortaya çıkacağına inanıyorum. Avusturyalı yatırımcıları Ankara’da sağlık, teknoloji ve enerji sektörleri başta olmak üzere ortak yatırıma davet ediyorum. Türk firmalarının Avusturya’nın Avrupa Birliği ağında daha güçlü yer bulmasını ve iki ülke özel sektörünün birlikte üçüncü ülkelere uzanan ticaret köprüleri kurmasını istiyoruz” dedi.

Avusturya’nın yatırımı 11 milyar doları aştı
ATO Başkanı Baran, Türkiye ile Avusturya arasındaki ilişkilerin 101’inci yılı olduğunu kaydederek, Avusturya’da yaşayan yaklaşık 300 bin Türk vatandaşının iki ülke arasındaki ilişkilerde güçlü bir köprü oluşturduğunu ifade etti. Baran, Avusturya’nın Türk şirketleri için Doğu Avrupa’ya açılan bir kapı, Türkiye’nin ise Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika pazarları için bir köprü niteliği taşıdığını belirterek, “Avusturyalı şirketler, 2002 yılından bu yana Türkiye’ye 11 milyar 142 milyon dolar yatırım gerçekleştirdi. Ülkemize yatırım yapan Avusturyalı şirketlerin sayısı bini aşıyor. Avusturya, Türkiye’ye en çok uluslararası doğrudan yatırım yapan 6’ıncı ülke durumunda. Avusturyalı şirketlerin hemen hemen tüm sektörlerde ülkemizde yatırımları mevcut. Aynı şekilde Türk vatandaşlarımız da Avusturya’da yatırımlara imza atıyor. Halen Türk vatandaşlarımız tarafından kurulan yaklaşık 6 bin 500 firmanın Avusturya’da faaliyet gösterdiği ve 10 bine yakın kişiye istihdam sağladığı biliniyor” dedi. İki ülke arasındaki ticaret rakamlarına da değinen Baran, “2024 yılı verilerine göre 1,7 milyar doları ihracatımız, 2,1 milyar doları da ithalatımız olmak üzere 3,8 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz. Karşılıklı ticaretimizi dengeli bir şekilde geliştirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Ankara, yatırıma hazır”
Başkent ekonomisi hakkında da bilgi veren Baran, Ankara’nın sadece Türkiye’nin Başkenti değil, aynı zamanda üretimin, bilimin, inovasyonun ve girişimciliğin merkezi durumunda olduğunu ifade ederek, kent ekonomisinin son 20 yılda büyük bir ivme kazandığını aktardı. Ankara’nın yatırım olanakları açısından potansiyeline de değinen Baran, “Ankara, yatırıma hazır bir şehir, modern sanayi altyapısıyla, güçlü lojistik ağıyla, nitelikli insan kaynağıyla ve güvenli iş ortamıyla her türlü yatırım için doğru adres” diye konuştu.
