İşsizlik yüzde 5’e yükseldi: İş gücü piyasasında yavaşlama bütçe öncesi endişeleri artırıyor
İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre işsizlik oranı, beklentilerin üzerinde artarak yüzde 4,8’den yüzde 5’e yükseldi. Böylece ülkedeki işsiz sayısı 1,8 milyona ulaşırken, bu oran en son 2021 Ocak ayında — COVID-19 pandemisinin zirve döneminde — görülmüştü.
The Guardian’ın haberine göre; ekonomistler, özellikle Nisan ayında yürürlüğe giren ulusal sigorta artışı ve asgari ücret düzenlemelerinin işveren maliyetlerini yükselterek istihdamı olumsuz etkilediğini vurguluyor. İngiltere Mali Müşavirler Enstitüsü (ICAEW) Ekonomi Direktörü Suren Thiru, “Veriler, bütçe öncesinde firmaların temkinli davrandığını, işe alımların yavaşladığını gösteriyor,” dedi.
İş dünyası temsilcileri, Nisan ayında yürürlüğe girecek 25 milyar sterlinlik işveren sigorta artışı ve ulusal asgari ücretteki yükselişin özellikle perakende, konaklama ve gıda hizmetleri sektörlerinde istihdam kayıplarına yol açtığını belirtti.
ONS verilerine göre, Ekim ayına kadar olan üç aylık dönemde toplam açık iş sayısı sabit kalsa da, geçen yıla göre 99 bin azalarak iş gücü talebindeki düşüşü yansıttı. HMRC verileri ise şirket bordrolarındaki çalışan sayısının Ekim itibarıyla yıllık bazda 180 bin azaldığını gösterdi.
WPI Strategy Başekonomisti Martin Beck, “Yaklaşan bütçede yeni vergi artışları istihdam açısından ek risk oluşturuyor. Ancak bu kez hedefin işverenlerden çok gelir düzeyi yüksek çalışanlar olması bekleniyor,” değerlendirmesini yaptı.
Veriler ayrıca ücret artış hızının da yavaşladığını ortaya koydu. Ortalama haftalık kazançlardaki yıllık artış yüzde 5 beklentisine karşılık yüzde 4,8 olarak gerçekleşti.
Çalışma ve Emeklilik Bakanı Pat McFadden ise, “Bu yıl 329 binden fazla kişi istihdama katıldı. Ancak son veriler, istihdam reformlarımızı hızlandırmamız gerektiğini gösteriyor,” dedi.
Ekonomistler, iş gücü piyasasındaki zayıflamanın İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz indirimini aralık ayında gündeme almasına yol açabileceğini düşünüyor. BoE geçtiğimiz hafta faizleri sabit tutmuş, ancak enflasyonun zirveyi görmesiyle birlikte aralık ayında indirim ihtimaline kapı aralamıştı.
BoE, işsizlik oranının gelecek yıl yüzde 5’in üzerine çıkabileceğini öngörüyor. Bu durum, ücret artışlarını sınırlayarak enflasyonist baskıların azalmasına katkı sağlayabilir.
Uzmanlar ayrıca ONS’un iş gücü anketinin düşük katılım oranları nedeniyle güvenilirliğinin tartışmalı olduğunu, bu nedenle politika yapıcıların “eksik veriyle karar verme” riski taşıdığını belirtiyor.
Maliye Bakanı Rachel Reeves’in 26 Kasım’da açıklayacağı bütçede kamu maliyesindeki 30 milyar sterlinlik açığı kapatmak için yeni vergi artışları planladığı, ancak bunun büyüme ve istihdam üzerinde baskı yaratabileceği uyarısı yapılıyor.
