TEPAV: Aylık gıda enflasyonu %0,92

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Aralık 2025 dönemine ilişkin Gıda Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, TEPAV Gıda Fiyat Endeksi (TEGE), Aralık 2025’te aylık bazda yüzde 0,92 arttı. Böylece gıda enflasyonu dört ayın ardından yeniden yüzde 1’in altına gerilerken yıllık gıda enflasyonu TEGE’ye göre yüzde 28,9 olarak hesaplandı.

TEPAV tarafından 1–25 Aralık 2025 döneminde derlenen verilere göre, aylık gıda enflasyonu yüzde 0,92 olarak gerçekleşirken gıda fiyatlarındaki aylık artış, dört ay aranın ardından yeniden yüzde 1 seviyesinin altına indi. Aralık ayı itibarıyla diğer kurumların hesaplamalarıyla karşılaştırıldığında, TÜRK-İŞ mutfak enflasyonu yüzde 1,06, İstanbul Ticaret Odası Ücretliler Geçinme Endeksi (İTÜFE) ise yüzde 1,65 olarak ölçüldü.


Taze meyve ve sebzede sert fiyat hareketleri

TEGE verilerine göre aralık ayında taze meyve ve sebze grubunda fiyatı en hızlı düşen ürünler portakal, karnabahar ve kıvırcık oldu. Aynı grupta salatalık, maydanoz ve patlıcan fiyatlarında ise yüksek artışlar dikkat çekti. Taze meyve ve sebze dışındaki ürünler incelendiğinde, fındık ezmesi, leblebi ve sirke fiyatlarında artış öne çıkarken pasta, tavuk eti ve pekmezde fiyat düşüşleri gözlemlendi.


Yıllık gıda enflasyonu TEGE’ye göre %28,9

Aralık 2025 itibarıyla yıllık gıda enflasyonu TEGE ile yüzde 28,9 olarak hesaplandı. Aynı dönemde yıllık gıda enflasyonu TÜRK-İŞ mutfak endeksine göre yüzde 43, İTÜFE’ye göre ise yüzde 36,6 seviyesinde gerçekleşti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için hesaplanan KKTC-TEGE kapsamında, aralık ayında aylık gıda enflasyonu yüzde 1,13 oldu. Son dört aydır aylık artış hızındaki düşüş eğiliminin devam ettiği görüldü.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM