Cuma, Eylül 20, 2024

Ne yaptın yine Kokoviç?

Kocaelispor maçında her zamanki sayısı tribünün, ikiye katlanmış ve 16-17 bine çıkmıştı. Öyle olacağı da belliydi. Çünkü Göztepe, rakibi gibi 20 puandaydı ve averajla ikinci sıradaydı. Lider Eyüpspor ile de 10 puanlık fark 4 puana kadar inmişti. Ne var ki fark yine arttı.
Göz Göz altı haftadır gol yemiyor, 1 beraberlik 5 galibiyetle ilerliyordu. Çok mu iyiydi, hayır.. Ancak galip gelmeyi biliyordu, sakatlar takıma katılıyordu peyderpey ve takımdaşlık duygusu iyiydi.


Kendi evinde kaybetmek…

Kocaelispor maçında farklı bir diziliş ve on birle başladı Kokoviç. Sakat Tijaniç ve kart cezalısı Ogün yoktu. Son haftaların formda ve yararlı isimleri Y. Emre ve Ümit ise kulübedeydi. 3-5-2, yerini 4-3-3’e bırakmıştı. Bir maçta Furkan’ı on bire alıp ezdiği gibi bu kez de Ensar’ı en zor maçlardan birinde on bire alıp ezdi Kokoviç! Genç oyunculara kritik maçlarda birden direk forma verip neden ezersiniz? Neden önceden süre verip görmezsiniz yapabileceklerini? Neden alıştıra alıştıra oynatmazsınız? Hadi Y. Emre, Traore ve Fıratcan’ı baştan düşünmediniz, neden 46’da oyuna almayıp hemen 55’i beklersiniz? Doğan’ın turşusunu mu kuracaksınız? Oysa yapılması gereken baştan Sağda Fıratcan, solda Y. Emre ile ve yine 3-5-2 ile başlamanızdı. Kendi evinizde, coşkulu taraftarınız önünde neden korkup çekinirsiniz rakibinizden?

İki korner üst üste, ilk kafa şutu az farkla dışarıda, ikincisi gol. Hem de eski öğrencinizden Bay Kokoviç! Emir ceza alanında fotoğraf çektirir gibi bir kafa vuruşuyla avlıyor sizi! Kornerde eşleşme neden yaptırmazsınız? Hadi defansınız atladı, kenardan neden uyarmazsınız? Futbolun en basit kurallarından birisi de kornerlerdeki eşleşme değil midir?

Göz Göz’den maç boyunca rakip kaleye 90 dakika boyunca beş şut gitti, o kadar… Bir de Atınç’ın direkten dışarı çıkan kafa vuruşu vardı. Hepsi bu. Kocaeli’nin bir frikiği çatalda patladı, üç tehlikeli gol girişimini ise Lis önledi. Sonuçta kritik maçtaki üç kayıp puan Kokoviç’e yazar.


Deplasman beyliği de bitti!

İstikrarsız Kokoviç, Erzurum’da 4-3-3’ten vazgeçip yeniden alışılmış 3-5-2’ye döndü ve o da ne?… Takımın en formda isimlerinden Yunus Emre ve golcü Diouf yedekte! Sıfır ve sıfır asist ile 11. haftaya giren Kubilay ilk 11’de! Oyuna katkısı olmadığı halde onu 85 dakika sahada tutup dalga geçer gibi Diouf’u 85’te oyuna almak da ne demek?!. Nitekim 2 gol de Taha’dan geldi defanstaki. Tamam İsmail oynasın ama Yunus Emre’yi neden kesiyorsun? Y. Emre 3-5-2’nin adamı. Göztepe, Bilal-Diouf ile başlamalıydı maça. Bu arada Kocaelispor maçında alarm veren defans son maçta iyice dağıldı. Kokoviç, bir Eren Tozlu’ya çare üretemiyorsun!

Göztepe, Kokoviç’in deneme tahtası değil beyler… Sınırları ortaya kabak gibi çıktı. Bu arkadaş Göztepe’yi hedeflerine ulaştıramaz. Metodoloji hocasıymış güya. Metot’un “m”sinden haberi yok. İlk 11 tercihlerinde başarısız, hamlelerinde başarısız; bir maç o sistem bir maç bu sistem diyen bir teknik direktör olmaz. Zaten en başarılı hocanın katkısı yüzde 20. Onunki 11 maçın 2-3’ü dışında (O da yüzde 5)  sıfır. Transfer tahtası kapalı Erzurum’dan eli boş dönüyorsanız siz “Dalgacı Mahmut”tan başkası değilsiniz! İvan ne diyor bu duruma bakalım, göreceğiz. İvan, liderle 4 puana inen fark iki haftada yine 10 puana çıktı, farkında mısın?


“Şehrimin Takımı Göztepe”

Daha önceki bir yazımda “Furkan” demiş bırakmıştım. Şimdi iletişim öğrencisi genç kardeşimiz Furkan Eren Baysel’in “Şehrimin Takımı Göztepe” adlı ve “Gürsel Aksel Stadyumu’nun Gizemi” alt başlıklı çocuk kitabından bahsetmenin sırası… Göztepe Spor ve Eğitim Vakfı’nın (GÖSEV) hediyesi olan kitap, çocuklara Göz Göz Mağazalarından armağan ediliyor. Okurlarım da çocuklarıyla mağazalara uğrayıp edinebilir 34 sayfalık renkli ve çok cici bu kitabı.

Furkan’ın kaleme aldığı kitabı resimleyen ise Birol Bayram. Kitap nefis, Göztepe Gürsel Aksel Stadı’nın büyülü atmosferini, geçmişini ve bugünün anlatıyor, şehrin takımı Göztepe’nin mazisini de… Voleybol, okçuluk gibi amatör branşlardan da bahsediyor. Güzelyalı’dan değerli ağabeyim, Efsane Göztepe’nin milli kalecisi Ali Artuner’in kardeşi, Göztepe Müze Müdürü Adil Artuner’in ağzından da anlatımlar yer alıyor kitapta. Daha fazla anlatıp büyüsünü bozmayayım; çocuklar bu kitap kaçmaz, haberiniz olsun.

Muzaffer Ayhan Kara

Diğer Yazarlar