Cuma, Eylül 20, 2024

Sakarya Gaz Sahası’nda günlük üretim 4 milyon metreküp

alparslan bayraktar

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2024 yılı bütçesine dair yaptığı konuşmada doğal gaz rezervi, verilen destekler ve hedeflere ilişkin değerlendirmede bulundu. Sakarya Gaz Sahası’ndan halihazırda günlük yaklaşık 4 milyon metreküp üretime ulaştıklarını aktaran Bayraktar, bu üretimin 1,5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşıladığını dile getirdi.


“Faz-2 kısmı tamamlandığında 40 milyon metreküp üretim olacak”

Sakarya Gaz Sahası’nda 710 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfi sonrası 3 yıldan kısa bir sürede doğal gazı Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisinde karaya çıkararak halkın kullanımına sunduklarını aktaran Bayraktar, “Sakarya Gaz Sahası’ndaki projenin Faz-1 kısmı tamamlandığında üretimimizi günlük 10 milyon metreküpe, Faz-2 kısmı tamamlandığında ise günlük 40 milyon metreküpe çıkaracağız” dedi.

Bayraktar, “2022 yılında 1,9 milyon aileye 1,7 milyon ton kömür desteği sağladık. 2023 yılında da ısınma amaçlı kömür desteği sağlamaya devam ediyoruz. Kömür desteği alan hanelerden isteyenlerin bunu doğal gaz olarak da kullanabilmelerini sağlayacak düzenleme kapsamında, 2022 yılından itibaren 634,3 milyon TL tutarında doğal gaz tüketim desteği verdik. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sağladığı bu desteklerin haricinde, 2022 yılında vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz tüketimlerinin 270 milyar TL’si devletimiz tarafından karşılanmıştır” diye konuştu.


“Gabar’da günlük 23 bin varil ham petrol üretiyoruz”

 Gabar Bölgesinde Mayıs 2021’de Şehit Esma Çevik sahasında, Nisan 2023’de ise Şehit Aybüke Yalçın sahasında petrol keşifleri gerçekleştirdiklerinin altını çizen Bayraktar, “Şehit Aybüke Yalçın keşfi Türkiye’de kara alanlarında bugüne kadar yapılmış en büyük keşif olmakla beraber küresel ölçekte de 2023 yılında yapılan en büyük kara keşfidir. Bugün Gabar bölgesinde günlük 23 bin varil ham petrol üretiyoruz. Bölgede üretimi artırmaya yönelik sondaj operasyonlarına da devam ediyoruz. Hidrokarbon alanında yürüttüğümüz çalışmaları sadece yurt içi ile sınırlı tutmuyoruz. Yürüttüğümüz aktif enerji diplomasisi ile Irak ve Libya başta olmak üzere Afrika, Kafkasya ve diğer coğrafyalarda petrol ve doğal gaz projelerinde yer alacağız. Buralarda Türkiye Petrolleri ve BOTAŞ gibi milli şirketlerimiz önemli roller üstlenecektir” sözlerine yer verdi.

Bakanlığın merkez teşkilatı için 2024 yılı bütçe teklifi genel aydınlatma dahil olacak şekilde 48,32 milyar TL olduğunu ve MTA, MAPEG, TENMAK, EPDK ve NDK ile birlikte teklif edilen toplam bütçe tutarı 61,96 milyar TL olarak belirlendiği aktarıldı. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM