Cuma, Eylül 20, 2024

Düzensiz göçle mücadelede ‘Mobil Göç Noktası’ devrede

bakan yerlikaya

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir’de gerçekleştirilen ‘Türkiye’nin Huzuru Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu. Düzensiz göçle mücadele ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelelerinin aralıksız devam ettiğini vurgulayan Yerlikaya, “Ne sınırlarımızdan bir göçmenin geçmesine ne de sınırlarımızdan başka bir ülkeye göçmen geçişine asla izin vermeyeceğiz. Düzensiz göçle mücadelemizde Mobil Göç Noktası adını verdiğimiz araçlarımızı devreye soktuk” dedi.


İzmir’de 8 Mobil Göç Noktası aracı hizmet veriyor

Mobil Göç Noktası uygulamasının ‘Sahayı daraltma ve sınır dışı süreçlerini hızlandırmaya’ yönelik bir çalışma olduğunu aktaran Yerlikaya, “Pilot il olarak 19 Temmuz 2023 tarihinde, ilk kez İstanbul’da uygulamaya başladık. İzmir’de 8 Mobil Göç Noktası aracımız hizmet veriyor. Tüm İzmir’de umuma açık yerlerde güvenlik güçlerimiz pasaportunu otelde unutmuş, ikamet izni, geçici kimlik kartı evinde unutmuş bir düzenli göçmeni bu mobil göç noktasına kadar götürüyor, oradaki arkadaşlarımız davet edilen yabancının çok kısa süre içerisinde düzenli göçmen mi düzensiz göçmen mi olduğunu tespit ediyor. Eğer düzenli göçmense kendisine anlayışı için teşekkür ediyoruz. Eğer düzensiz göçmense kendisini geri gönderme merkezine götürüyor ve sınır dışı işlemleri sürecini başlatıyoruz” diye konuştu.


“İzmir’de 322 göçmen kaçakçılığı operasyonu gerçekleşti”

İzmir’in, düzensiz göçmen ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelede stratejik bir şehir olduğunu belirten Yerlikaya, “İzmir’de bu kapsamda, son 150 gün içerisinde göçmen kaçakçılığı organizatörlerine yönelik 322 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlar sonucunda 455 şüpheli şahıs gözaltına alındı. 240 organizatör ise tutuklandı. Tutuklananlar dışındakilerin de niyetleri aynen devam ediyorsa bilsinler ki gözlerimiz onların üzerinde. Bilsinler ki daha önceki tutuklanan arkadaşlarının yanlarına göndermeye kararlıyız. 15 bin 217 düzensiz göçmen yakalandı; bunların 9 bin 512’si sınır dışı edildi. Diğerlerinin sınır dışı işlemleri devam ediyor” ifadelerini kullandı.

İzmir’de 2 hafta önce gerçekleştirilen Kalkan Operasyonlarına da değinen Yerlikaya, Basmane’de düzenledikleri operasyonda 309 düzensiz göçmen yakaladıklarını dile getirdi.


İzmir’de zehir tacirlerine yönelik 10 bin 84 operasyon gerçekleştirildi

İzmir’de gerçekleştirilen operasyonları değerlendiren Yerlikaya, “Son 150 günde, İzmir’de Organize Suç Çetelerine yönelik düzenlenen 41 operasyonda 184 şüpheli şahıs gözaltına alındı. 66 şüpheli şahıs tutuklandı. Bunların tamamının sonunu getireceğiz. Hepsini adalete teslim edeceğiz. İzmir’de zehir tacirlerine yönelik 10 bin 84 operasyon gerçekleştirdik. Bu operasyonlarda 12 bin 581 şüpheli şahıs gözaltına alındı. 1018 kişi tutuklandı. Geleceğimizi, göz aydınlığı çocuklarımızı zehirlemeye çalışanlara hayatı zehretmeye kararlıyız” dedi.


“Polis sayımızı gözden geçirip artıracağız”

Asayiş suçlarında her 10 suçun 9’unu aydınlattıklarını aktaran Yerlikaya, “Mala karşı işlenmiş suçların hepsini kalem kalem inceledik. İki ay sonra tekrar İzmir’deyiz. Bizim de Bakanlık olarak İzmir’e yapacağımız destekler var. Onlarla beraber geldiğimiz noktayı, aynı 2024 yılının ilk aylarında şehrimizin huzur ve hizmette hangi noktaya geldiğini değerlendireceğiz. Polis bölgemizde yunus yani önleyici hizmetlerde çalışan arkadaşlarımızın sayılarını aynı şekilde trafik memurlarımızın sayılarını da bire bir arttırıyoruz. Emniyet Genel Müdürlüğü çalışacak, bize arza getirecek biz de bire bir büyümenin gerektirdiği polis sayısını gözden geçirip o kadar sayıda polisimizi İzmir’in istifadesine sunacağız” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM