Cuma, Eylül 20, 2024

Yeşil Liman sertifikası için esaslar belirlendi

yeşil liman

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Kıyı Tesislerine Yeşil Liman Sertifikası Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik, 18 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kıyı tesislerinin gemi ve yük operasyonlarından kaynaklanan çevresel zararları azaltılarak enerji verimliliğinin artırılması çalışmalarının yaygınlaştırılması ve desteklenmesine ilişkin usul ve esasların düzenlendiği yönetmeliğe göre, yeşil liman sertifikası almak isteyen kıyı tesisleri belirlenen yeşil liman genel kriterlerini yerine getirerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğüne başvuracak.

İdare tarafından başvurusu uygun bulunan kıyı tesislerinde yetkilendirilmiş kuruluş ile birlikte yeşil liman denetimi yapılacak. Denetim sonucunun uygun bulunması üzerine idare tarafından sertifika ücretsiz düzenlenecek. Sertifika, düzenlendiği tarih itibarıyla üç yıl geçerli olacak.


Boğazlardan geçiş önceliği tanınacak

Bakanlığın tebliğine göre, sertifikaya sahip kıyı tesislerine bir takvim yılı içinde gelen 30 gemiye, Türk boğazlarından geçiş önceliği tanınacak. Belirtilen sürede 30’dan fazla gemi geçişi söz konusu ise hangilerine öncelik verileceği konusunda kıyı tesisinin seçimi esas alınacak. Sertifika düzenlenen kıyı tesisleri, yeşil liman bayrağını, ‘Yeşil Liman’ unvanını ve logosunu kullanma hakkını elde edecek.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM