Perşembe, Eylül 19, 2024

“Patates ve pancar tesliminde çiftçiler çok fire kayıpları yaşadı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin üretim aşamasında yaşadığı sorunlara ürün tesliminde yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmede bulundu. Ülkede farklı bölgelerde ürettikleri ürünleri tüccar ya da fabrikalara teslim etmekte sorun yaşayan çiftçiler, sorunlarını Gürer’e iletti. TBMM’de patates ve pancar çiftçilerinin sorunlarına değinen Gürer, “Tarımda tüccar ve şirketlere muhtaç kılınan çiftçiler, sorunlarına çözüm üretecek makam arıyor” dedi.

Şeker pancarında sözleşmeli üretim yapıldığını ve bu yıl TÜİK verilerine göre tahmini 22,5 milyon ton üretim hesapladığını söyleyen Gürer, özelleşen fabrikaların ürün tesliminde süreci yönetmesi ile çiftçilerin ciddi fire kayıpları yaşadığına dikkat çekti. 

“Sözleşmeli ve kotalı üretim çiftçinin elini kolunu bağlıyor”

Çiftçilerin tarladaki ürünlerini fabrika yönetimi, ‘ben istediğimde getir’ deyince söküm yapmak zorunda kaldığını aktaran Gürer, “Ürün sökülüp de tarlada alım gününü bekleyince bu sefer de fire artıyor. Özelleştirme öncesi ‘Kantar’ diye bilinen bölgede devlet çiftçiden ürünü alır, stoklar, peyderpey işlerdi. Özel sektör alıp, bekletip işleme yerine 20 Eylül-30 Aralık kampanya döneminde istediğimde ‘ürünü getir’ diyerek sökülerek bekleyen ürünün tüm fire kaybını çiftçiye yüklüyor. Sözleşmeli ve kotalı üretim çiftçinin elini kolunu bağlıyor. Bu yıl taban fiyatta düşük tutuldu. Çiftçi maliyetine üretim yapıyor. Türkşeker, 2023 şeker pancarı alım fiyatını ton başına 1.855 TL açıkladı. Geçen yıl ton başına bin 450 TL olarak açıklanan şeker pancarı alım fiyatının bu sezon yüzde 27,9 artması, enflasyon dikkate alındığında çiftçiyi mutlu etmedi. Özel fabrika şekerden, küspe, melas ve alkolden para kazandığı gibi beklemeyle oluşan fireyi de çiftçiye yüklüyor” diye konuştu.

“Şekerpancarında açıklanan taban fiyatı yetiştiriciyi memnun etmiyor”

Patates içinde anlaşmalı üretim yapan çiftçinin ürününe ret vererek fiyat düşürme yoluna gidildiğini çiftçilerin ifade ettiğini belirten Gürer, “Küçük çiftçi, girdi maliyetlerindeki artışla zor üretim yaparken bir de ürünü değer bulmuyor. Şekerpancarında açıklanan taban fiyatı yetiştiriciyi memnun etmiyor. Sözleşmeli tarım olduğu için çiftçi çaresiz ürününü söküp fabrikaya veriyor. Özellikle özelleşen fabrikaysa getirilen ürünü kendi belirlediği günde alıyor. Bu nedenle ürün tarlada duruyor, tarlada durdukça fire artıyor, bu da çiftçinin gelirinin düşmesine neden oluyor” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM