Perşembe, Eylül 19, 2024

Ocakta ikinci el araç fiyatlarında %3 artış

Türkiye’de öne çıkan online ikinci el araç platformlarından VavaCars, yapay zeka ile geliştirdiği VavaAI Fiyat Endeksi’nin Ocak 2024 sonuçlarını açıkladı. VavaCars’ın kamuya açık verilerinin analizini yaparak yayınladığı fiyat endeksine göre, Kasım 2023’te yüzde 2 gerileyen ve aralık ayında duraklama dönemine girerek en düşük seviyeyi gören ikinci el araç fiyatları, yeni yılın ilk ayı ile birlikte yeniden yükselişe geçti. Rapora göre, ikinci el araç fiyatları ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 3 arttı.


“Şubat ayı araç sahibi olmak için avantajlı bir dönem”

Endeks sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulunan VavaCars Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, 2023’ün son aylarındaki gerilemeye rağmen ikinci el araçların yılı enflasyon ve kur artışına paralel bir artışla kapatarak hem alıcılarına hem de satıcılarına kazandırdığını söyledi.Yeni yılda yapılan zamların yanı sıra kur ve enflasyon etkilerine paralel olarak fiyatların yeninden artış trendine girdiğini söyleyen Gözelekli, fiyatların giderek hızla yükseleceğini, bu nedenle şubat ayının araç sahibi olmak isteyenler için avantajlı bir dönem olduğunu belirtti.


“Fiyatlar, enflasyon ve kur ile benzer hareket edecek”

İkinci el araç fiyatlarındaki artışın yeni yılda da enflasyon ve kur artışının altına düşmeyeceğini söyleyen Gözelekli,“2023 yılının tamamına baktığımızda; ikinci el araç fiyatları, kur ve enflasyon artışlarına benzer bir yükseliş gösterdi. Bu noktada yıl boyu etkisini sürdüren yüksek enflasyon ve kurdaki dalgalanmalar göz önüne alındığında, ikinci el araç piyasası hem alıcılar hem satıcılar için oldukça önemli avantajlar sundu. Fiyatlar, yeni yılda da enflasyon ve kur ile benzer şekilde hareket edecek. İkinci el araç piyasası, 2024’te de fırsatlar sunmaya devam edecek. Yılın son günlerinde başlayan hareketlilik, yeni yılda artarak devam ediyor. Bu hareketlilik, VavaAI Fiyat Endeksi’nin yılın ilk ayındaki sonuçlarına da yansıdı. Tüketici talepleri doğrultusunda fiyatların yukarı doğru seyrinin devam etmesi bekleniyor. Bu nedenle aracını değiştirmek veya yeni bir araç almak isteyenler, içinde bulunduğumuz dönemi iyi değerlendirmeli” açıklamasını yaptı. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM