Perşembe, Eylül 19, 2024

Altın arzı, talebe yenik düştü

altın

FİLİZ EROL

Son dönemde yukarı yönlü seyrini sürdüren altın fiyatları, yatırımcılar tarafından ilgiyle takip ediliyor. Güvenli yatırım aracı olarak görülen altın, yılın başından beri yükselişini sürdürüyor. Serbest piyasada 20 Mart Çarşamba günü saat 13.00 itibarıyla gram altın 2 bin 243 TL, çeyrek altın 4 bin 243 TL, Ata altın ise 17 bin 613 TL’den işlem gördü. Yerel seçimler sonrasında fiyatların daha çok artacağını düşünen vatandaşlar yatırımlarını altından yana kullanmaya başladı. Altına talebin fazla olması iç piyasada arz sıkıntısı yarattı. Bu da alıcıyı kara borsaya yöneltti. Yurt içinde talep çok fazla olduğu için altınları yetiştiremediklerini dile getiren İzmir Ticaret Odası Mücevher, Saat ve Hediyelik Eşya Grubu Meclis Üyesi Halil Telli, “Piyasada çeyrek altın sıkıntısı var. Hatta bazı altın almak isteyenlere 50 tanenin üstünde altın almak isteyen müşteriye anında altınını satamıyoruz. Bir iki gün sonrasında verdiğimiz oluyor. Böyle bir durum var. Yani piyasada hem çeyrek altın hem de gram altın bir üretim sıkıntısı var. Talebe karşı yetişemiyoruz. Hükümet altın ithalatını kısarak dış ticaret açığını kapatmaya çalışıyor ama piyasayı olumsuz etkiliyor” dedi.


“Altın ithalatına sınırlama gelince fiyatlara yansıdı”

Yerel seçimlerin yaklaştığını hatırlatan Telli, “Seçim öncesi vatandaşlarda panik oluştu. Piyasanın gittikçe hareketlenmesinden dolayı seçim sonrası altın ve döviz fiyatlarının artacağı düşünüldü. Bu durumdan etkilenen insanlar altın ve döviz almaya başladı. 2023 yılının ağustos ayında altın ithalatı sınırlandırıldı. Aylık altın ithalatı 68 tona çıkınca kota koydular. İhracata ilişkin talep ve iç talep var. Ülkeye sınırlı altın gelince bu da fiyatlara yansıdı. Dünyada biz altını kilogram bazında geçen yıl ağustosa kadar 2 bin doların daha üzerinde bulabiliyorduk. İthalat sınırlı talep de fazla olduğu için gerek iç tüketim gerek ise ihracata dönük olarak 2 bin dolar olması gereken fiyatın üzerinde bir marjla alabiliyorduk. Şu an o 5 bin dolara çıktı. İthalatın sınırlanmasıyla talep daha çok arttı. Şu an altının gramı 2 bin 450-2 bin 460 civarında ama olması gereken rakam 2 bin 260 civarında. Altın bulunamadığı için 2 bin 460 TL’ye kadar dayandı. Ons bazındaki fiyatı ise 2 bin 160 dolar” diye konuştu.


“Gram altının fiyatı mayısta 2 bin 750 TL’ye çıkabilir”

Seçim sonrası daha çok artış beklendiğini belirten Telli, “Özellikle seçimden sonra biraz durulacağını düşünüyorum. Piyasalar ABD Merkez Bankası’nın (Fed) hazirandaki faiz indirim beklentisine odaklandı. Son verilere göre faiz indirim beklentisi yüzde 59’a çıkmış. Yani faizin düşeceğine ilişkin beklenti yüzde 59. Mayısta piyasalar beklentiyi satın alır. Biz de mayıs ayında altının onsunun daha da yukarılara çıkacağını düşünüyoruz. 2 bin 160 olan altının onsu, 2 bin 400, 2 bin 450 dolara kadar çıkabileceğini tahmin ediyoruz. Orta ve uzun vadede altının yönü yukarı. Dünyadaki birçok emtiaları katlayarak arttığı halde altın ons bazında bile pandemi dönemindeki rakamları seviyesinde. Dünyadaki tüm emtiaları arttı ama sadece altın artmadı. Bu baskılandı. Amerikan FED Bankası bunu faiz arttırarak baskıladı. Tahminimiz dünyadaki diğer büyük devletlerin de altın topladığını tahmin ediyoruz. Altının önü açık ve ilk çıkışını mayısa kadar yapacak. Sonrasında daha da yine de yukarı devam edeceğini düşünüyoruz. Piyasadaki altın sıkıntısı devam ettiği sürece kesin rakam vermek fazla iddialı olur ama ons olarak 2 bin 450 dolara kadar çıkabilir. Gram altının fiyatı ise 2 bin 750 TL’ye kadar çıkabilir. Yıl sonunda zaten gram fiyatının 3 bin TL’yi geçeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


“Devletin piyasalara güven vermesi gerekiyor”

Dünya piyasasında da altın fiyatının daha yukarıda olmasına rağmen talebin çok olduğunu aktaran Telli, “Bunun çözümü hükümetin gerekli açıklamaları yaparak piyasalara güven vermesi. Bunun tümü güvensizden kaynaklı. İnsanlar altın ve döviz fiyatlarının yukarı çıkacağını düşündüğü için böyle bir durum yaşıyoruz. Seçimden sonra iyice yukarı gidecek diye panik havasıyla herkes cebindeki 3-5 kuruşu gidip altına ve dövize yatırıyor. Paralar da yastık altına gidiyor, ekonomiden çekiliyor bu da ülkeye zarar veriyor. Altın şu an değerinin üzerinde gidiyor. Hükümetin yeterli ve gerekli açıklamaları yaparak ve güven tesis etmesi gerekiyor. Sermaye güvenli ortam aradığı için güvenli ortam yoksa kaçar. Şu an altın konusunda da bunu yaşıyoruz. İthalat sınırlanmasının yeniden düzenlenmesi gerekiyor” sözlerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM