Pazartesi, Ekim 21, 2024

“Ankara göç almaya devam ediyor, konut ihtiyacı artıyor”

Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum’un İstanbul’da başlatacağı kentsel dönüşüm vaadine ilişkin konuştu. Kurum, evi kentsel dönüşüme giren vatandaşlar için çok uygun kiralama bedelleriyle oturacakları 100 bin sosyal konut yapacaklarını belirtirken Akçam ise, “Ankara’da da artan nüfustan dolayı konut ihtiyacı her geçen büyüyor. Ankara için de böyle bir proje bekliyoruz. Ankara’da kentsel dönüşümün hızlandırılması hem konut ihtiyacını hem de kira sorununu çözecek” dedi.


“Kentsel dönüşüm hızlandırılmalı”

Kentsel dönüşüme getirilen yasal düzenlemeler ile kentsel dönüşümün hızlandırılmak istendiğini ifade eden Akçam, “Geçtiğimiz yılın sonuna doğru kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel olan kat maliklerinin uzlaşması konusunda 3’te 2 zorunluluğunun kaldırılması konuşuldu. Biz o dönem getirilecek olan düzenlemenin büyükşehirlerde olduğu gibi yurt genelinde kentsel dönüşümü hızlandıracağını söylemiştik. Çünkü kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçmesiyle konut açığının giderileceğini ve yüksek kira sorununun çözülebileceğini düşünüyoruz. Bunun için de kentsel dönüşümün önündeki bütün engellerin kaldırılmasından yanayız. Adil ve doğru olan neyse onun bir an önce yapılması taraftarıyız” diye konuştu.

En başta inşaat maliyetlerindeki rekor artışların vatandaşların binaları için yenileme kararı almasını zorlaştırdığına dikkat çeken Akçam, “Kentsel dönüşüme ihtiyacı olan bina sakinlerinin kendi başlarına böyle bir maliyetin altına girmeleri çok kolay değil. Mutlaka devletin de desteklemesi gerekiyor. Sayın Murat Kurum da esasında İstanbul’da bunun mümkün olabileceğini ifade etmiş. Neden olmasın ki? Ankara’da da devletin desteği ile büyük bir kentsel dönüşüme girilebilir. Çünkü Ankara’nın da birçok bölgesinde özellikle yerinde kentsel dönüşüm projelerine ihtiyaç var. Ankara’nın ilk yerleşim yerlerinde birçok apartman dairesinin yaşı ortalama olarak 60 yıl. O apartman dairelerinin bir an önce yerinde kentsel dönüşüme girmeleri gerekiyor. Bunun yanı sıra Mamak, Altındağ gibi birçok ilçemizde de hala gecekondular varlığını sürdürüyor. Gecekondular için de büyük bir kentsel dönüşüm hareketi Ankara’da başlatılabilir” ifadelerini kullandı.


Ankara’da konut ihtiyacı devam ediyor

Son süreçte Ankara’da konut fiyatları yaklaşık yüzde 20 düşse de konut ihtiyacının hala devam ettiğinin altığını çizen Akçam, “Ev sahibi olamamak vatandaşları kiralık evde oturmaya da mecbur bırakıyor. Bu da kira fiyatlarının yükselmesini engelleyemiyor. Ankara için başlatılacak büyük bir kentsel dönüşüm projesi hem konut fiyatlarının inmesini sağlayacaktır hem de çok yükselen kira fiyatlarını düşürecek” diyerek sözlerini sonlandırdı.

KAYNAKATEM
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM