Cumartesi, Eylül 21, 2024

Bayram şekeri emekliye lüks oldu

Sektör temsilcileri, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik zorluklardan dolayı bu yıl bayram alışverişinde emeklilerin olmadığını belirtti

BERFİN DURMAZ

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşlar da hazırlıklara başladı. Bayramda misafirlere ikram edilen şeker, çikolata ve baklavalar satışa sunuldu. Kemeraltı Çarşısı esnafı artan maliyetlerden dolayı şeker fiyatlarının kilogramı 120 TL’den başladığını ve 500 TL’nin üzerine çıktığını, geçtiğimiz yıla göre fiyatlara yüzde yüz zam geldiğini söyledi. Emeklerinin maaşı düşük olduğundan dolayı bu yıl Kemeraltı Çarşısı’nda emeklilerin olmadığını belirten Kemeraltı Öz Hakim Kuruyemiş işletmecisi Abdullah Demir, “Genellikle bayram öncesi çarşıda emekliler olurdu. Bayram alışverişlerini emekliler veya orta yaşlılar yapar. Bu sene maalesef artık emekliler kolay kolay fazla bulunmuyor. Bu da bizim satışlarımızı etkileyen önemli sebeplerden biri oldu” dedi.

Geçen sene baklava fiyatlarının daha düşük olduğunu belirten Tarihi Basmane Tatlıcısı işletmecisi Okan Akgenç, baklava satışlarının geçen seneye göre azaldığını ve müşterilerinin eskiden baklavayı tepsiyle alırken bu sene gramla aldıklarını söyledi.


Demir: Gelen zamları fiyatlara yansıtamıyoruz

Geçtiğimiz yıla göre bayram şekeri fiyatına yüzde yüz zam geldiğini söyleyen Demir, gelen zamanlardan dolayı bu yıl satışlarının düştüğünü söyledi. Emeklerinin maaşı düşük olduğundan bu yıl Kemeraltı Çarşısı’nda emeklilerin olmadığını belirten Demir, “Bayram şekerinin kilogram fiyatı 120 TL’den başlayıp kalitesine göre 500 TL ve üstüne çıkabiliyor. Biz yüzde yüz zam yiyoruz ama yediğimiz zammı aynı şekilde fiyatlara yansıtamıyoruz.  Yaptığımız zaman vatandaştan tepki görüyoruz. Alım gücü çok azaldı. Emeklilerin bayram ikramiyesi 3 bin TL, maaşları da düşük. Genellikle bayram öncesi çarşıda emekliler olurdu. Çerez, şeker ve çikolatayı büyüklerimiz alır. Gençler gelip şeker ya da çikolata almazlar. Bayram alışverişlerini emekliler veya orta yaşlılar yapar. Bu sene maalesef artık emekliler kolay kolay fazla bulunmuyor. Bu da bizim satışlarımızı etkileyen önemli sebeplerden biri oldu. Her ay her şeye zam geliyor. Müşteriler bayram şekeri alırken de tadına göre değil bütçelerine göre alışverişini yapıyor” açıklamalarında bulundu.


“Kakao fiyatlarına gelen zam çikolata fiyatını yükseltti”

Kiraların yüksek olması esnafın satışlarını olumsuz yönde etkilediğini belirten Demir, “Kiralar yükselince mallar da yükseldi. Bizim kar oranlarımız da normalde düşük. Geçen seneye göre aynı kar oranları ama fiyatlar yüksek. Kiralar da çok yüksek olduğu için işler de biraz kırıldı” dedi.  Bayram şekerlerin çikolataların tezgahlarda yerlerini aldığını ama satışlarının daha olmadığını dile getiren Demir, “Son zamanlarda kakao fiyatlarına gelen zamlar çikolata fiyatlarını yükseltti. Buda satışlarımızı etkileyen bir diğer etken oldu. Genelde yazın sıcaklardan dolayı çikolata fazla gitmiyor. Kışın satışlarımız daha iyi oluyor. Önümüzdeki yıl çikolata fiyatları daha da artacak” diye konuştu.


Akgenç: Müşteriler bütçesine göre baklava alıyor

Tarihi Basmane Tatlıcısı işletmecisi- Okan Akgenç

Ceviz, fıstık ve şeker gibi temel girdi maaliyetleri sebebiyle fiyatların geçen yıla oranla arttığını ifade eden Akgenç, “Artan fiyatlara göre zam yaparsak her gün fiyatlarımızı değiştirmemiz lazım. Zam yapmamak için her şeye göz alıyoruz. En ucuz baklava 250 TL’den başlıyor. Bu bizim verdiğimiz fiyatlar yılbaşındaki fiyatlarımız. Zam için bayramın geçmesini bekliyoruz. Tüpe üç defa zam geldi. Şekere, una cevize her şeye zam geldi. Fakat biz kendimizden fedakara gidip müşterilerimizi kaybetmemek adına fiyatlarımıza maalesef zam yapamadık. Ama bayramdan sonra mutlaka fiyatlarımıza ayarlama yapmak zorunda kalacağız. Çünkü elektriğe, her şeye zam geliyor. Ticaretimizi sürdürmemiz için bu şekilde her gün zam yapmaktansa bunun sıkıntısını çekmeye, katlanmaya razı oluyoruz” sözlerine yer verdi.

Geçen sene baklava fiyatlarının daha düşük olduğunu belirten Akgenç, “Satışlarımız geçen seneye göre azaldı. Eskiden tepsiyle satılan baklavalar şimdi gramla alınıyor. Baklava çeşitlerinden hangisi daha çok ya da az gidiyor diyemiyoruz. Her çeşit baklava var, tulumba tatlısı da var. Herkes bütçesine göre tatlıyı alıyor” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM