Cumartesi, Eylül 21, 2024

“Kemeraltı Esnafı 2023 yılında güvensiz bir dönem yaşadı”

Geçtiğimiz yıl Kemeraltı Çarşısı’nın yanlış politika izlendiğini vurgulayan Girgin, bu nedenle esnafın 2023 yılında bereketli bir yıl geçirmediğini aktardı


BERFİN DURMAZ

Geçtiğimiz haftalarda İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği’nin mevcut Başkanı Semih Girgin yeniden başkanlığa getirildi. Girgin güven tazelediği yeni döneme ilişkin hedeflerini TİCARET Gazetesi‘ne anlattı. Girgin, Kemeraltı Çarşısı esnafının 2023 yılında bereketli bir dönem geçirmediğini ve bu yeni dönemde birlik ve beraberlik içinde Kemeraltı ile ilgili yeni çalışmaların yapılacağını vurguladı. Yarım kalan çalışmaların tamamlanması için harekete geçeceklerini dile getiren Girgin, “Geçen sene Kemeraltı Çarşısı’nın yanlış politikaları vardı.  Emeklinin ve asgari ücretlerinin artmadığı, ama giderlerinin inanılmaz derecede arttığı bir yıl oldu. Biz çarşı olarak 2023 yılında güvensiz bir dönem yaşadık” dedi.

Kemeraltı Çarşısı esnafının 2023 yılında bereketli bir yıl geçirmediklerini ve esnafın bu durumdan mutlu olmadığını ifade eden Girgin, “2023 yılında seçim atmosferi yaşadık. Bu süreç bizim her zaman stabil olduğumuz bir süreç. Seçim öncesinde ve seçim sonrasında esnaf dengeleri oturtmaya çalışıyor. Her zaman esnaf bu konuda muzdarip. Pandemiden sonra o süreçleri biz hala atlatmadık” diye konuştu.


“Esnaf ayakta kalmakta zorlandı”

Çarşı esnafının ayakta kalmakta zorlandığını belirten Girgin, “Ne olursa olsun İzmir, Kemeraltı’na sahip çıkıyor. Ulaşım ve otopark parası ödüyor. Otoparkların standart bir fiyatı da yok, denetilebilir de değil. Bazı otoparkçılar 300 TL, kimisi ise 100 ya da 50 TL istiyor. Buna rağmen insanlar geliyor ve para harcayarak Kemeraltı’na girip alışveriş yapmak, buraya kazanç salmak istiyorlar. Buradaki esnafta bu gelen müşteriye en iyi şekilde memnun etmek zorunda. O süreci çok iyi kullandığımızı söyleyemeyiz. İnsanların çarşıya bırakacağı parayla insandan daha uygun verebilecekleri ürünün skalası çok açıldı. Bugün aldığın bir ürünü bir ay sonra, 15 gün sonra aynı fiyata alamıyorsun. Bu hala düzelmiş değil.  İnsanların yatırım yapabileceği de birçok artık enstrüman var. Faizler bir şekilde son zamanlarda yükseldi. İnsanlar belli parayı çekip sabrediyor.  Kendini güvence altına almak istiyor. Piyasanın gidişatına insanlar artık güvenmiyor” dedi.


“Yeni dönemde esnafın değişime ayak uydurması gerekiyor”

Kemeraltı esnafının 2024 yılında değişime ayak uydurması ve yenilenmesi gerektiğinin şart olduğunu vurgulayan Girgin, “Tarihin artık esnafa para kazandıracağını bilmemiz gerekiyor. Burada turiste, gurbetçiye ve İzmirliye ayrı fiyat veremeyeceğini bilmemiz gerekiyor. Bunun eğitimini vermemiz ve bunun kurallarını koymamız lazım. Diğer devletlere ait olan diğer unsurlarında bunu çok iyi delil etmemiz lazım. Odalarımıza ve belediyeye çok iş düşüyor. Biz çarşı olarak standartlara ve kurallara uyulsun ve herkese uygulansın istiyoruz. Hiç kimse buna göz ardı etmesin. Çarşı bundan çok sorun yaşadı, çok çekti. Bu da çalışanların beklentilerinin karşılanması açısından güvensizliği ortaya çıkartıyor” sözlerine yer verdi.


“Kamu ve yerelin yapması gereken çok şey var”

Bu yıl yeni bir dönemin başladığını belirtenGirgin, “Bu süreçte ekiplere kendimizi anlatacağız. Çünkü kadrolar değiştiğinde tanınmayan kadrolar gelecek. Onlarla yürümeniz gerektiğini, çarşı için bir şeyler yapmaya çalıştığımızı, beklentinin çarşının İzmir boyutunda olduğunu ama beklentinin esnafın da şartları iyileştirmesi olduğunu öğreteceğiz. Tabii ki her şey esnafın elinde eğil. Kamu ve yerelinin de yapması gereken çok şey var. İlk defa at yapıda bir değişime uğramaya başladık. Yollarımız güzelleşti, bir ışık gördük. Çarşının özgüveni geldi. Güzel şeyler olabiliyormuş dedik. Bu gibi işleri daha fazla ilerletmemiz gerekiyor. Mevcut olan yerlerin en iyi şekilde toparlanıp, girilmeyen yerlerin at yapısına girilip, buranın ada bazında yaşamsal olarak insanları cezbedecek yatırımların gelmesinin önünün açılması lazım. Yani sorunlarımız çok. 2024 yılında artık bunun vaktinin geldiği bir dönem olduğunu düşünüyoruz. Beklentimiz çok, yerel ve kamudan. Tek taraflı değil, her şeyi yerelden bekleyemezsiniz. Onlar adım attığı sürece dernek üzerinden esnafta bu değişime mutlaka ayak uyduracak” açıklamalarında bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM