Cumartesi, Eylül 21, 2024

EÜ, Türk Dünya Sineması’nı buluşturuyor

Uluslararası Turan Film Festivali’ne Türkiye’den 158, Azerbaycan’dan 47, Kırgızistan’dan 31, Kazakistan’dan 21 Özbekistan’dan 15 ve Türkmenistan’dan 10 film katılım gösterdi

Ege Üniversitesi (EÜ) ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliğiyle 2-3 Mayıs 2024 tarihleri arasında ilki gerçekleştirilecek olan Uluslararası Turan Film Festivali’nin lansman toplantısı yapıldı. Kızılelma teması ile gerçekleşecek festival, Türk Dünyasından birçok yönetmen ve senaristi buluşturacak. 

Toplantıda konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Sanatsal faaliyetler üretmek, sanatın gelişimine katkı sağlamak, sanatı ve sanatçıyı sanatseverlerle bir araya getirmek, tam akredite öğrenci odaklı araştırma üniversitemizin toplumsal görevleri arasında. Bu bilinçten hareketle Türk dünyasının ortak değerlerini ve kültürel bağlarını vurgulayarak, bu bağların güçlenmesine katkıda bulunmak, Türk devletleri ve topluluklarının kültürel çeşitliliğine ve zenginliğine vurgu yapmak hedefiyle yola çıktığımız bu önemli organizasyon henüz fikir aşamasında işbirliği talebinde bulunduğumuz bütün çevreler tarafından heyecanla karşılanmış ve sağlanan desteklerle bugünlere geldi” dedi.


Festivalde 13 kategoride özel ödül verilecek

Dereceye giren filmlere verilecek ödüllerin yanı sıra özel ödülleri de aktaran Prof. Dr. Budak, “Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Sinema Sanatına Katkı Ödülü, İnsani Değerlere Katkı Ödülü, Toplumsal Duyarlılık Ödülü, Kültürel Çeşitliliğe Katkı Ödülü, İnsan Haklarına Katkı Ödülü, Genç Yetenekler Ödülü, Kültürel Hafıza Ödülü, Kültürel Miras Ödülü Medya Özel Ödülü, Teknoloji ve Sinema İlişkisi Ödülü, Ege Üniversitesi Vefa Yılı Özel Ödülü, Türksoy Yunus Emre Özel Ödülü alanlarında 13 kategoride özel ödül verilecek. Türk dünyası sinemasının önemli bir platformu olacak olan bu festivalin, kültürlerarası diyaloğa önemli katkılarda bulunacağına inancımız tam. Bu festival, farklı kültürler arasında anlayışı artıracak ve kardeşliği güçlendirecek değerli bir fırsat sunacak” sözlerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM