Cumartesi, Eylül 21, 2024

Su Hayattır, Cemil Tugay Hamlesi…

Her gün telefonumuza birçok mesaj geliyor. Seçim döneminde milletvekili, belediye başkan adayları neredeyse her gün epey bir zamanımızı alıyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde gelen mesajların bir kısmını silmedim. Bunlardan birisi şöyle:

“Değerli İzmirliler,
Suda ilk 4 metreküp ücretsiz, sonraki kullanımlar yüze 50 indirimli olacak… Dr. Cemil Tugay, CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı”.

Seçimi CHP adayı Cemil Tugay kazandı. Cemil beyi ve kazanan tüm belediye başkanlarını. meclis üyelerini ve muhtarları kutluyor başarılar diliyorum. Önceki seçimlerde “kazanayım da malı götüreyim” yaklaşımının etkin olduğu dönemlerin geride kalmasını da ümit ettiğimi söylemeliyim.

Yirmi yılda bozulan kent dokuları yeni dönemde onarılabilir mi? Sanmıyorum. Yeşil İzmir diye dönüşünü sevdiğimiz bu kente yukarıdan baktığımız zaman, her yer beton binalarla dolu. Öyle ki, kent dışında orman vasfı olmayan yerler bile beton olmak için heyecan içinde bekliyor. Nedeni açık; tarlam arsa olsun, üzerinde yapı yapılsın köşeyi döneyim, çalışmadan geçineyim. Bu zihniyeti yıkmadıkça kentlerimizin geleceği yok maalesef.

Evet, Cemil Tugay’ın verdiği söze dönelim.
16 Nisan’da yapılan ilk meclis toplantısında kararlar alındı ve karar özeti Gündem No: 97509404-105.02-4/31 no’lu yazı ile kamuoyuna ilan edildi.

Meclis kararlarının 22’inci maddesi Başkanlık Makamınca Eklenen Önergelerin Görüşülmesi” konusunda. Onuncu maddede de su fiyatlarında indirim yapılması konusunda başkanın önerisi var. Görüşülerek alınan karar şöyle:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğünün 2024 Yılı Mayıs Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısında alacağı kararla, 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tüm abonelerimizin tarifelerinde 0-4 metreküp su ve atık su tüketim bedellerinde % 25 oranında indirim yapılması hususunun görüşülmesi. (Meclis Şube Md.E.1909505)

Önerge Hukuk – Plan ve Bütçe – Esnaf, Meslek Odaları ve Tüketiciyi Koruma Komisyonlarına Havale Edildi.”

Bu ne demek şimdi diyenlere şöyle söyleyelim:
Önerge Hukuk, Plan ve Bütçe, Esnaf, Meslek Odaları ve Tüketiciyi Koruma Komisyonlarında görüşülüp onay alacak. İZSU Genel Müdürlüğü de mayıs ayı içinde toplanıp indirim kararı alacak. Kararların hepsi olumlu olursa, indirim 1 Haziran 2024 tarihinden sonra yürürlüğe girecek.

Cemil Tugay’a söz verdiği konuyu, deneyimli belediye başkanı olarak, karar alınması için planlı şekilde meclis gündemine getirdiği için teşekkür etmek gerek.

1989 Yılında İstanbul Büyükşehir belediyesinde İştirakler Daire Başkanı olarak çalıştım. 18 Şirket bana bağlıydı ve Bedrettin Dalan’dan sonra şirketleri düzene sokmak gerekmişti. O dönemde İSKİ de 10 metreküp suyu vatandaşa ücretsiz verme kararını almıştı. Nedeni açık:

Her evde yemek yapılıyor, banyo, tuvalet, çamaşır bulaşık yıkama gereksinmesi var. Özellikle çocuklu evlerde su yoksa hijyen yok hastalık var olur. O zamanki hesaplarda bir evin aylık 10 metreküp minimum su kullanımı hesap edildi. Fazlası için onda göre fiyat düzenlemesi yapıldı.

Bugün için İzmir’de 10 metreküp su için atık su bedeli dahil 500 liraya yakın bir ödeme yapılıyor. Cemil Tugay, kararı ile medeni yaşayan İzmirlilere rahat bir nefes aldırtabilecek.

Cemil Tugay su için Temmuz ayında öngörülen bir su zammını dile getirerek “Bahsettiğiniz zammı yapacağımız kesin değil, bir öngörü var ama o miktarda bir zam yapmayacağız. Belki de hiç zam yapmayacağız.”

Dileğimiz o ki, su zammı bir yana, suda indirim devam etsin.

İskender Odabaşoğlu

Diğer Yazarlar