Cuma, Eylül 20, 2024

İş dünyasından ‘kayıt dışı istihdam’ vurgusu

İşçinin ve emekçinin çalışma koşullarının iyileştirilmesinin gerekliliğini vurgulayan iş dünyası, çalışanların güvenliği için kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti

Dünya genelinde emekçilerin haklarını korumak için bir mücadele günü olarak kabul edilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü paylaştıkları mesajlarla kutlayan iş dünyası; işçinin, emeğin ve alın terinin önemine dikkat çekti. İşçinin ve emekçinin çalışma koşullarının iyileştirilmesinin gerekliliğini vurgulayan iş dünyası, çalışanların güvenliği için kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti.


Hisarcıklıoğlu: Emek ve alın teri önemli bir değer

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı. İşçi ve işverenin çalışma hayatında bir bütünün vazgeçilmez parçaları olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Şunu hepimiz biliyoruz ki üretim, bir ekip işi. Bütün emekçi ve işçi arkadaşlarımın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü tebrik ediyorum. Emek ve alın teri, bizim inancımızda yadsınamaz çok önemli bir değer. İş fikirleri, girişimciler ve sanayiciler olmadan üretim olmayacağı gibi, işçi kardeşlerimizin emeği ve çalışmaları olmadan da üretim olmaz. Hep beraber daha güzel ve daha müreffeh günler görmek istiyorsak bunun yolu, birlik ve beraberlikten içinde var gücümüzle çalışmaktan geçer. Akıl ve alın terleriyle çalışarak, üreterek ülkemizin gelişmesine, ekonominin büyümesine katkı sağlayan bütün emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum” dedi.


TÜSİAD: İş birliğini ve dayanışmayı temel almalıyız

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne ilişkin paylaşılan yazılı açıklamada, emeğe saygı duyan, gelir adaletine dayanan ve sosyal hakları güvence altına alan çağdaş bir çalışma yaşamının demokratik, gelişmiş, adil ve saygın bir toplumun temel önceliklerinden olduğu belirtildi. Ülkemizde çalışma hayatını daha iyi standartlara kavuşturmak üzere kayıt dışılıkla mücadele eden, insana yakışır işi ve iş sağlığı-güvenliğini önceliklendiren, işi ve istihdamı birlikte koruyan ve artıran bütüncül politikaların hızla hayata geçirmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, “Çalışma yaşamının dinamikleri dijital teknolojilerle beraber değişirken bu süreci insan odaklı ve toplumsal refahı önceliklendirerek yürütmek gerekli. Bu kapsamda; eğitim ile istihdam arasındaki bağın güçlendirilmesi, başta kadınlar ve gençlerin istihdama katılımının artırılması, kadın-erkek tüm bireylerin eşit fırsatlarla insana yakışır işlere ulaşması, katma değeri yüksek nitelikli işlerin çoğaltılması, tüm çalışanların yetkinlik ve becerilerini geliştirmek üzere kaynak ayrılması kritik önem taşıyor.  Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, refah düzeyi artan ve refahın tüm toplum kesimleriyle adil bölüşümünü sağlayan bir ülke olmak için iş birliğini ve dayanışmayı temel almalıyız. Çalışma barışının gereği olarak işçi-işveren-devlet arasında yapıcı sosyal diyalog mekanizmasının sürekliliğini sağlamalıyız” diye belirtildi.


Palandöken: Esnaf ve sanatkârlar emeğin temsilcisi 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gece gündüz demeden alın teri döken esnaf ve sanatkârların emeğin temsilcisi olduğunu vurguladı. Palandöken 1 Mayıs’ın, dünya genelinde işçi sınıfının haklarını ve kazanımlarının kutlandığı önemli bir gün olduğunu vurgulayarak, “Bu önemli gün, esnaf ve sanatkârlarımız için birlik ve dayanışma duygularını pekiştirmenin yanı sıra, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve hakların korunması açısından da önem taşır. Nitekim tüm çalışanlarımız, emekleri ve alın terleriyle ülkemizin kalkınmasında çok önemli bir yere sahip. Emeğe ve çalışan haklarına saygı, demokrasi kültürünün vazgeçilmez bir unsuru. Ekonominin gelişmesi, milli gelirimizin artması ve toplum olarak daha refah günlere ulaşmamızın yolu, çalışanlarımızın hakkını ve hukukunu gözetmekten geçer. Çalışanlarımızın iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, kayıt dışı istihdam ile mücadele edilmesi ve kadın istihdamının artırılması, işçi ve işveren kesimlerinin iş birliği ile mümkün olacak.”


Apaydın: İşçilerimizin emeği gelişimin temel taşı

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü coşkuyla kutlamanın heyecanını yaşıyoruz. İşçilerimizin emeği ülkemizin ve dünyanın her köşesindeki gelişmenin temel taşı. Bu bayram işçilerimizin hak ettikleri değeri bulmaları, daha adil ve güvenli bir çalışma ortamında bulunmaları için bir vesile olarak değerlendirilmeli. Emek ve Dayanışma Günü işçilerimizin geçmişten bugüne mücadelelerini, kazanımlarını ve geleceğe dair umutlarını simgeler. Onların emeğine saygı duymak, haklarını korumak ve güvence altına almak toplumsal bir sorumluluk. 1 Mayıs aynı zamanda dayanışma ve birlik günü. İşçi sınıfının güçlenmesi, birlik ve beraberlik içinde hareket etmesiyle mümkün. İşçi kardeşlerimizin haklarına saygı duymak toplum olarak daha güçlü ve adil bir yapı oluşturmamıza katkı sağlayacak” diye ifade etti.


Güneş: Özgür ve medeni bir ülke için çalışmaya devam

Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Semiha Güneş ise “Bugün özel bir gün alın terinin gerçek sahiplerinin günü. Üreten, hayat veren, alın teriyle ülkemizin büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayan emekçiler ile bu ülkeyi geleceğe taşıyacağız. Çalışanların hak ettikleri ücretleri almaları, refah dolu bir ülkede hep birlikte huzurla yaşamamız için çok önemli. O nedenle ülkemizde tüm meslek gruplarının haklarının korunduğu, iş insanlarının daha rahat koşullarda üreterek ekonomiye katma değer kazandırdığı, çalışanların da emeğinin karşılığı aldığı özgür, medeni ve refah dolu bir ülke hedefi ile hep birlikte çalışmaya devam edelim” dedi.


Cengiz: Alın terinin olduğu yerde adil paylaşım olur

Emeğin en yüce değer olduğunu söyleyen İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Cengiz, “Üreten, hayat veren, alın teriyle ülkemizin büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayan tüm emekçilerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Ülkemizin kalkınması ve geleceği için emeğini ortaya koyan, yüreğinde vatan sevgisi ile çalışıp, memleketimize değer katan herkes çok değerli. Ülkemizin aydınlık yarınlara ulaşması için hep birlikte çalışacağız, üreteceğiz. Emeğin, alın terinin var olduğu yerde, paylaşma adil olur. Saygı ve sevgi olur” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM