Pazar, Ekim 20, 2024

“Yeşil pasaport sistemi, yeni baştan düzenlenmeli”

Yorgancılar: İhracat yapan, döviz getirebilecek kişilere yeşil pasaport verilmesi temel alınmalı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) mayıs ayı olağan meclis toplantısı, EBSO Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu başkanlığında, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.  Toplantıda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yeşil pasaport sisteminin yeni baştan değerlendirilmesi ve uygulanması gerektiğini söyledi. Yeşil pasaportun döviz harcamak için değil döviz getirebilecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Yorgancılar; ihracat yapan, döviz getirebilecek kişilere yeşil pasaport verilmesi temel alınmalı” dedi.


“Geçmişte bu kadar vize problem yaşamıyorduk”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, TOBB 80’inci Mali Genel Kurulu toplantısında 365 oda başkanına yeşil pasaport verilmesini müjdelediğini hatırlatan Yorgancılar, Türkiye’de 5 milyon 821 bin kişinin yeşil pasaporta sahip olduğunu söyledi. Yorgancılar, “Bugünkü güncel durum içerisinde sistemde toplam 34 milyon 775 bin adet gibi bir pasaport var. 2023 yılında yeşil pasaport sayısı bir yılda 1 milyon 816 bin adet verilmiş. Genel olarak yıllar içerisinde bu pasaport 100 bin ile 300 bin civarında verilmiş. Diğer ülkelerdeki pasaportlara baktık, sadece Brezilya’da kamu çalışanlarına pasaport veriliyor. Bugünkü durumda ihracatçı için verilecek yeşil pasaport için bazı hususlar var” ifadelerinde bulundu.

Şu anda 175 bin kişinin Avrupa’ya kaçak bir şekilde yerleştiğini aktaran Yorgancılar, “Avrupa Birliği bunu görüyor ve bundan rahatsız. Onun için bizim önümüze vize engelleri çıkıyor. Geçmişte bu kadar vize ile ilgili problem yaşamıyorduk” dedi. 


“Göztepe’nin birinci lige çıkması İzmir için önemli”

Devlet memurlarının aldığı ücretlerin, özel sektör ile karşılaştırıldığında mücadele edilemez boyuta geldiğini belirten Yorgancılar, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TOBB’un 80’inci mali genel kurulunda bununla ilgili çalışmaların yapılacağını ve nitelikli istihdamı artırmaya yönelik politikaların artırılacağını ifade etti” diye konuştu.

Göztepe’nin birinci lige tekrar çıkmasının İzmir açsından son derece önemli bir başarı olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, “Çünkü büyük takım geldiğinde tıpkı mermer fuarındaki gibi bu ile para bırakılıyor. Öte yandan uzun zamandır özellikle Karşıyakamız için şampiyonluğu artık unuttuk. Hem basketbol da hem de bayanlarda voleybolda birinci olması, şampiyon olması bizim için bir gurur kaynağı oldu” dedi. 


Ara eleman sıkıntısının önüne geçilecek

Dikili TDİOSB’de Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan toplantı sonucunda 30 milyon dolarlık finansman desteği aldıklarını aktaran Yorgancılar, “Bunun yüzde 60’ı hibe olarak verildi. Geri kalan kısmı ise 10 yıl vadeli ve yüzde 3 faizle ödenecek. Toplam 3 milyon 800 bin metrekarelik OSB’nin tüm altyapısını bu parayla yapabileceğiz” dedi. 

Kavram Meslek Yüksekokulu iş birliğinde Kaynak Teknolojisi Programının açılması önerisinin YÖK tarafından onaylandığını söyleyen Yorgancılar, “Bu okulda sadece kaynakçı yetişecek. İstediğiniz başka bir bölüm olursa o bölümü de YÖK’ten onaylatıp onu da açtırabiliriz. Böylece ara eleman sıkıntısının önüne geçmiş oluruz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM