Cumartesi, Eylül 28, 2024

“Muhasebe mesleği, bilgi ve denetim sürecine girdi”

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kuzu, 13 Haziran 1989 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kuzu, açıklamasında; şu görüşlere yer verdi: “Geçtiğimiz 35 yıl içerisinde meslek mensuplarımız, ülke ekonomisinin gelişimi için çalışmış, ürettiği değeri toplumla paylaşmış, mükellef ile devlet arasında köprü görevini üstlenmiş, devletin e-dönüşümünün sağlanması için yürütülen çalışmalarda en ağır görevleri büyük bir toplumsal sorumlulukla ve özveri ile yerine getirdiler. Ülke açısından baktığımızda ise; muhasebe meslek mensupları üreten, çalışan, canlı ve dinamik bir ‘Türkiye’ için çalışıyor. Ülkemiz ve işletmelerimizin gelişimi için çalışan, ekonominin kaydını tutan ve mali danışmanlık yapan, memleketin her köşesinde hizmet sunan bir meslek örgütünün bireyleridir. Mesleğimiz, içinde yaşadığımız süreçte; e-fatura, e-defter, e-arşiv gibi uygulamalarla yeni şekil ve içerik kazandı. Artık muhasebe mesleği klasik defter tutma işlemlerinin bittiği, bilgi ve denetim sürecine girdiği bir döneme girdi” dedi.


“Muhasebe, teknolojik yeterliliğe ayak uydurabildi”

Mali müşavirlerin topluma sağladığımız katma değer adına bir taraftan kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi sürdürdüğünü belirten Kuzu, “Diğer taraftan kayıt dışı ekonomiye ilişkin sosyal bilincin doğru bir şekilde gelişmesi için azami çabayı sarf etmekteyiz. Vergi bilincinin yaygınlaşmasında ve kayıt dışı ekonominin engellenmesinde meslek mensuplarımız idarenin en güçlü yardımcısı. Günümüzde muhasebe, finansal raporlama ve denetim, işletmelerin ve doğal olarak ülke ekonomilerinin gelişiminde önemli fonksiyonlar üstleniyor. Sağlıklı ve güvenilir finansal raporlama, sağlıklı bir ekonominin temel taşlarından biri. Muhasebe, denetim ve danışmanlık hizmetleriyle ekonominin en önemli paydaşlarından biri olan camiamız, çağın gerektirdiği teknolojik yeterliliğe ayak uydurabilmiş, yurt içi ve yurt dışındaki tüm gelişmeleri izleyerek, yapıcı görüş ve düşüncelerini kamuoyu ile paylaştı. Bütün bu gayretli çalışmalara karşın, camiamızın çözümü son derece basit ve insancıl talepleri görmezden gelindi” ifadelerini kullanıldı.


“Kanun artık günümüz koşullarına ayak uydurmuyor”

Mesleğimin daha saygın ve bağımsız bir meslek olma mücadelesini her şeye rağmen tüm meslektaşlarıyla birlikte verilmesi gerektiğini belirten Kuzu, “Hedefe ulaşabilmek için bu mücadeleyi hız kesmeden, birlikte, dayanışma ile devam ettirmek zorundayız. Bunun yanı sıra, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun, gelişen ve güncellenen günümüz koşullarına artık uygunluk taşımadığı görülüyor. Bu meslek kanunu, düzenleme ve uygulamalarıyla, meslektaş üzerinde bıraktığı anti demokratik hükümler ile mesleğin geleceğini olumsuz etkilerken, bizlerden sorumluluk sahibi ve yetki sınırının yoğun olduğu iş gücü ve üretimi artık beklenmemeli” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM