Cuma, Ekim 18, 2024

Fon İhraç Sözleşmesi’nde yer alması gereken asgari unsurlar belirlendi

spk

Serbest Piyasa Kurulu (SPK) tarafından Gayrimenkul Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 17 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Tebliğde, İhraç Belgesi ve Fon İhraç Sözleşmesi’nde yer alması gereken asgari unsurlar belirlendi. 

Buna göre, İhraç Belgesi’nde; fonun ünvanı, süresi, satış başlangıç tarihi ve dağıtım kanalları, kurucunun, yöneticisinin ve portföy saklayıcısının ünvanı. Dışarıdan alınan hizmetlere ilişkin bilgi, fon birim pay fiyat açıklama dönemine ilişkin esaslar, fon içtüzüğünün ve finansal raporların nereden temin edilebileceğine ilişkin bilgi ve kurulca belirlenecek diğer unsurlar yer alacak. 

Fon İhraç Sözleşmesi’nde yer alması gerken asgari unsurlar ise; fonun yatırım stratejisine ilişkin esaslar, fonun yatırım sınırlamaları ve risklerine ilişkin esaslar. Portföyün yönetimine ve salanmasına ilişkin esaslar, fon malvarlığından yapılabilecek harcamalara ilişin esaslar, fon gelir gider farkının katılma payı sahiplerine aktarılmasına ilişkin esaslar,  fon katılma paylarının değerlerinin yatırımcılara bildirilmesine ilişkin usul ve esaslar. Katılma paylarının alım satımına ilişkin usul ve esaslar, varsa pay gruplarının hak ve yükümlülüklerine ilişkin esaslar, portföyün değerlemesine ilişkin esaslar,  giriş ve çıkış komisyonuna ilişkin esaslar, performans ücretinin fondan veya katılma payı sahiplerinden tahsiline ve kat dağıtımına ilişkin esaslar, fona katılma ve fondan ayrılma şartları, fon katılma paylarının fona iadesinin nakdi/veya gayrimenkuller ve gayrimenkule dayalı hakların yatırımcılara devri yoluyla yapılıp yapılmayacağına ilişkin esaslar, fon toplam gider oranı ve yönetim ücreti, 

Birim pay değerinden farkı bir fiyat üzerinden katılma payı alım satım yapılmasının mümkün olması halinde söz konusu fiyatın hesaplanmasına ve uygulanmasına ilişkin esaslar. Yatırımcının bilgilenmesine ilişkin esaslar, sözleşmede değişiklik yapılmasına ve yapılan değişikliklerin yatırımcılara duyurulmasına ilişkin esaslar, fonun tasfiyesine ilişkin bilgi ve kurulunca belirlenecek diğer unsurlar olacak. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM