Perşembe, Eylül 19, 2024

İtalya’da ‘milyarderler vergisi’ 200 bin euroya çıktı

İtalya’ya yeni gelen zenginler için yıllık sabit vergi iki katına çıkarıldı


NAZ TÜKEL

İtalya hükümeti, yeni mali ikametgâh sahiplerinin, yurt dışında kazandıkları gelire uygulanan yıllık sabit vergiyi iki katına çıkarmayı onayladı. Sabit yıllık ücret, 100 bin eurodan 200 bin euroya çıktı.

Elenor Butler’ın Euronews haberine göre yurtdışından gelenlere uygulanan bu vergi düzenlemesi, halk arasında ‘milyarderler vergisi’ veya ‘futbolcuların düzeni’ olarak anılıyor. Bu düzenleme, yurt dışındaki gelir, hediyeler ve miras üzerindeki diğer vergilerden 15 yıl boyunca muafiyet sunarak İtalya’ya binlerce multi-milyoner çekti.

2017 yılında bu vergi ilk kez uygulanmaya başladı. İtalyan yetkililer, bu vergi ile zengin bireyleri ülkeye çekerek ekonomiyi canlandırmayı hedeflemişlerdi. Ancak, Ekonomi Bakanı Giancarlo Giorgetti çarşamba günü yaptığı açıklamada, İtalya’nın artık diğer ülkelerle ‘süper zenginlere mali ayrıcalıklar’ sunma konusunda rekabet etmeye karşı olduğunu belirtti. Vergi politikalarındaki bu ‘en düşük noktaya inme yarışı’, OECD ve IMF gibi büyük organizasyonlar tarafından caydırılan bir uygulama. Zengin bireyleri ve şirketleri çekmek ülkelere bazı faydalar sağlayabilse de aşırı avantajlı vergi indirimleri sonucunda eşitsizlik artabilir, kamu hizmetlerine yük getirilebilir ve bölgesel dengesizlikler yaratılabilir.

Sabit verginin iki katına çıkarılması, aynı zamanda İtalya’nın bütçe açığını kapatmasına da yardımcı olmayı amaçlıyor. Habere göre; geçen yıl, Giorgia Meloni hükümeti, AB’nin yüzde 3 gayri safi yurtiçi hasılasının çok üzerinde, yüzde 7,4’ü kadar bir açıkla karşı karşıya kaldı. Bu durum, Avrupa Komisyonu’nun İtalya’ya karşı disiplin prosedürü başlatmasına neden oldu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM