Cuma, Eylül 20, 2024

Shein, çocuk işçiliği karşı politikalarını sertleştirdi

Shein, tedarik zincirindeki iki çocuk işçiliği vakasını tespit ettiğini ve yeni politikalarla bu tür ihlallerin derhal sözleşme feshiyle sonuçlanacağını duyurdu


NAZ TÜKEL

Çinli hızlı moda devi Shein, geçtiğimiz yıl tedarik zincirinde iki çocuk işçiliği vakası tespit ettiğini açıkladı. Giysilerinin üretildiği şirketler üzerindeki denetimini artırdı.

BBC’nin haberine göre; Shein’in 2023 sürdürülebilirlik raporunda, ilgili tedarikçilerden gelen siparişler şirket tarafından geçici olarak durduruldu. Shein, tedarikçilerle iş yapmayı ancak sorunun çözülmesinden sonra yeniden başlattı. Şirket, tedarik zincirindeki çalışma koşulları nedeniyle eleştiriliyor. Shein’in bu açıklaması borsa halka arzını planladığına dair haberlerin ardından geldi.

Raporda, Shein her iki vakayı da hızla çözdüğünü belirtti. Yapılan müdahaleler arasında yaş altı işçilerle olan sözleşmelerin sonlandırılması, ödenmemiş maaşların tahsil edilmesi, sağlık kontrollerinin düzenlenmesi ve işçilerin ailelerine veya yasal vasilerine geri gönderilmesi yer aldı. Bu düzeltici önlemler alındıktan sonra, sözleşmeli üreticilerle iş yapmalarına izin verildi.

Shein, artık çocuk işçiliği veya zorla çalıştırma ihlalleri durumunda sözleşmelerin hemen feshedilmesini öngören yeni tedarikçi politikaları uygulamaya koydu. Şirket, bu iki vakanın 2023’ün ilk dokuz ayında tespit edildiğini, yılın son çeyreğinde ise başka vakaya rastlanmadığını bildirdi.

Bu açıklamalar, Shein’in potansiyel bir borsa halka arzı hazırlığı yaptığı dönemde geldi. Şirketin, bu yılın başlarında Londra borsa listesi için ilk belgeleri sunduğu belirtiliyor. Bu, ABD Senatörü Marco Rubio’nun şirketin etik uygulamaları ve Çin ile olan bağlantıları hakkında endişelerini dile getirdiği eleştirilerin ardından geldi. Rubio’nun İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt’a yazdığı mektupta, Shein’in başarısının “köle emeği, ter fabrikaları ve ticaret hileleri” üzerine kurulu olduğu ifade edildi.

Şirket, zorla çalıştırmaya karşı sıfır tolerans politikası ve insan haklarına saygı konusundaki bağlılığını yineledi. Shein, tedarikçilerinin pamuk kaynaklarını onaylı bölgelerden sağlamasını gerektirdiğini belirtti. Bu açıklama, İsviçre merkezli Public Eye’ın, Shein’in tedarik zincirindeki işçilerin aşırı mesai yapma sorununu vurgulayan raporunun ardından geldi. Shein, bu sorunları çözmek için “yoğun bir şekilde çalıştığını” ve koşulları iyileştirmede “önemli ilerleme” kaydettiğini söyledi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM