Perşembe, Eylül 19, 2024

Rusya, Goldman Sachs’in aracılık lisansını iptal etti

Rusya Merkez Bankası, Ukrayna işgali sonrası ülkedeki varlığını azaltan Goldman Sachs’in aracılık ve dealer lisanslarını iptal etti


Rusya Merkez Bankası, ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’in aracılık ve dealer lisanslarını iptal etti. Bu karar, Goldman Sachs’in, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak ülkedeki varlığını azaltma çabalarının bir parçası olarak alındı. Merkez Bankası, 9 Temmuz’da lisansların Goldman Sachs’in talebi doğrultusunda iptal edildiğini geçtiğimiz salı günü açıkladı.

The Moscow Times’ın haberine göre; Goldman Sachs, geçtiğimiz sonbaharda yalnızca bireysel müşterilerle işlem yapmasına izin vermeyen ana bankacılık lisansını elinde tutmaya karar vermişti ve aracılık ile dealer lisanslarından gönüllü olarak vazgeçmişti. Bu hamle, 2022 yazında Moskova mahkemesinin, Rusya’ya ait bir bankanın Goldman Sachs’in 6,3 milyar dolarlık borcunu ödemediği iddiasıyla bankanın 36 milyon dolarlık Rus varlıklarını geçici olarak dondurmasının hemen ardından geldi.

2009’dan bu yana Rusya’da faaliyet gösteren Goldman Sachs, Ukrayna’nın işgalinden kısa bir süre sonra, Mart 2022’de Rusya’daki işlerini azaltacağını açıklayan ilk büyük ABD bankalarından biri oldu. O zamandan beri, banka Rusya’daki kredi riskini kademeli olarak azaltarak, Batı yaptırımları ve iş dünyasının Rusya’dan çıkışına uyum sağladı.

2022 yılında, Goldman Sachs’in Rusya operasyonları 176,6 milyon ruble (1,9 milyon dolar) zarara uğrayarak bankanın Rusya’daki beş yıldaki ilk kaybını kaydetti. Aynı yılın ilerleyen dönemlerinde, banka, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kişisel onayı olmadan hisse satışı yapmalarını yasakladığı 45 yabancı bankadan biri olarak listelendi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM