Cuma, Eylül 20, 2024

Kenevir hisseleri düşüşte

DEA’nin yeniden sınıflandırma duruşmasını aralık ayına ertelemesiyle kenevir hisseleri düştü


ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi’nin (DEA) kenevirin yeniden sınıflandırılmasına yönelik beklenen duruşmayı aralık ayına, ABD başkanlık seçimlerinden sonrasına ertelemesi üzerine kenevir şirketlerinin hisseleri salı günü değer kaybetti. Bu yılın başlarında, Başsavcı Merrick Garland, kenevirin tıbbi kullanımını kabul ederek ve kötüye kullanım riskini daha düşük olarak tanıyarak, kenevirin Schedule I’den Schedule III ilaç olarak yeniden sınıflandırılmasını önermişti. Ancak bu erteleme piyasada belirsizlik yarattı.

Reuters’ın haberine göre; açıklamanın ardından, Curaleaf ve ABD’de listelenen Canopy Growth gibi büyük kenevir şirketlerinin hisseleri yüzde 10’dan fazla düştü. Illinois merkezli Verano Holdings, hisse senetlerinin yüzde 12,9 oranında düşmesiyle daha da keskin bir gerileme yaşadı. AdvisorShares Pure US Cannabis ETF de günün erken saatlerinde yüzde 12’ye kadar düştükten sonra yüzde 9,1 oranında bir gerileme yaşadı. Diğer önde gelen şirketler olan Kanada’da listelenen Green Thumb Industries hissesi yüzde 8,6, Tilray Brands hissesi yüzde 6 ve Trulieve Cannabis’in hissesi yüzde 5 oranında değer kaybetti.

Erteleme, kenevirin ABD’de en yaygın kullanılan yasadışı uyuşturucu olmaya devam ettiği bir dönemde geldi. ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı tarafından 2023 yılında gerçekleştirilen Ulusal Uyuşturucu Kullanımı ve Sağlık Anketi’ne göre, 12 yaş ve üzerindeki kişilerin yüzde 21,8’i, yani yaklaşık 61,8 milyon kişi kenevir kullandığını bildirdi.

Kenevirin Schedule III ilaç olarak yeniden sınıflandırılması, eyalet ve federal kenevir yasalarını uyumlu hale getirme yönünde önemli bir ilk adımı temsil edebilir. Şu anda, tıbbi kenevir 38 eyalette ve çeşitli ABD topraklarında yasal iken, eğlence amaçlı kullanım 24 eyalette ve Washington, D.C.’de yasaldır. Ancak federal yasalar altında kenevir hala yasa dışıdır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM