Cuma, Eylül 20, 2024

Et fiyatlarında enflasyon prangası

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara: Et satışında bu yıl yükseliş yaşamadık


MERT UYGUNER

Yüksek enflasyon ve dalgalı ekonomi her sektörü olduğu gibi et ve süt sektörünü de etkilemeye devam ediyor. Kırmızı eti Kurban Bayramı’nda gördüğünü söyleyen vatandaş duruma tepki gösteriyor. Et fiyatlarının son yıllardaki değişimini yorumlayan İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, fiyatlarda geçen yıla oranla yükseliş yaşanmadığını belirtti. Şenkara, fiyattaki stabilitenin korunmasının nedeninin ise Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) yapmış olduğu fiyat regülasyonu ve et ithalatı olduğunu ifade etti.


“Et fiyatlarında yükseliş yaşanmıyor

Et fiyatlarının artışını etkileyen temel faktörün enflasyon olduğunu söyleyen Şenkara, genelde et fiyatının diğer sektörlerdeki aynı oranla yükseldiğini lakin şu anda diğer ürünlerde yükseliş devam ederken et fiyatlarında yükseliş olmadığını belirtti. Şenkara, yapılan regülasyonun besiciyi kötü yönde etkilediğini ve maliyetlerin sürekli yükselirken karlılığında bu nedenle düştüğünü dile getirdi. Şenkara, besicilerin üretmeme kararı aldıklarını ve yakında üretici sıkıntısı yaşanabileceğini belirtti.


“Üretici sıkıntısı da yaşıyoruz”

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların et dengesinin Ege Bölgesi’nde kısmen sıkıntıda olduğunu belirten Şenkara, “Özellikle mevsim itibarıyla küçükbaşta sorun yaşıyoruz. Çünkü hayvanlar büyümeye başladı. Ocak ayından sonra doğum zamanı da başlayacak. Genelde eylül, ekim ve kasım aylarında küçükbaşta bir daralma söz konusu oluyor. Bunun yanında üretici sıkıntısı da yaşıyoruz” dedi. Bir hayvan üreticisinin bir tek hayvan üretimi yapmadığını belirten Şenkara, bunun yanında mutlaka tarımla da ilgilendiğini, hayvancılıkta yaşanan problemlerin tarımı da etkilediğini ve et ithalatından ziyade ekonominin düzelmesinin en mantıklı çözüm olduğunun altını çizdi. Şenkara, tarımın olmadığı yerde hayvancılıktan da pek söz edilemeyeceğini, bu iki sektörün birbirini tamamladığının altını çizdi.

Şenkara, “Ekonominin düzelmesi ve enflasyonun düşmesi insanların bir sonraki adımını görmesini sağlayacak ve düzelme başlayacak. Üreticide yeteri kadar üretecek. Biz de bol bol bulup sunabileceğiz. Çünkü enflasyon daha düşük olduğu dönemlerde üç yıl zam yapılmayan dönemlerimiz var. Aynı fiyatlardan alabildiğimizde aynı fiyatlardan satabiliyorduk” diye konuştu.

Okulların açılması et piyasasını olumsuz etkiledi
Okulların açılmasıyla beraber insanların eylül ayında eğitim alışverişi için yüksek miktarlar harcadığını ve yaşanan bu masrafın mutfaktan kesildiğini belirten Şenkara, “Harcamaların yoğun olduğu bu dönemde insanlar et almaktan kaçınıyor” dedi. Şenkara, et ithalatının ESK aracılığıyla devlet tarafından yapıldığını ve bu ithalatın yüksek tonajlarda devam ettiğini ifade ederken canlı, besilik ya da kesimlik hayvanların ESK kombinalarında kesilip alıcılara ulaştırıldığını belirtti.
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM