Cuma, Eylül 20, 2024

FED, faizi 50 puan indirdi

ABD Merkez Bankası (FED) tarafından yapılan açıklamada faiz oranında 50 baz puanlık indirim kararının 11’e karşı 1 oyla alındığı belirtildi. Michelle Bowman’ın 25 baz puanlık faiz indiriminden yana olduğu ve karşı oy kullandığı aktarıldı. Enflasyonda kaydedilen ilerleme ve risk dengeleri ışığında federal fon oranı için hedef aralığın 50 baz puan düşürülerek yüzde 4,75-5,00 arasına indirilmesine karar verildiği bildirildi.


En son 2020’de faiz indirmişti

FED, Covid-19 döneminin ekonomiye olan etkilerini hafifletmek için Mart 2020’de yapılan indirimin ardından dört yıl sonra ilk kez faizde indirimi yaptı. Banka, Mart 2022’de, yeni normale dönülmesiyle beraber faiz artırımlarına başlamıştı. Özellikle politika faizinde en son Temmuz 2023’te 25 baz puanlık artışa giden FED, faiz oranını art arda 8 toplantıda değiştirmeyerek mevcut aralıkta sabit bırakmıştı. Faizler son 22 yılın en yüksek seviyesini görmüş, 5,25-5,50 aralığına çıkmıştı. 54 ay sonra gelen düşüş kararıyla beraber, 5,50 aralığındaki faiz oranı 50 baz puanlık indirimle 5’e çekilmiş oldu.


Enflasyon vurgusu

Karar metninde ekonomik duruma dair önemli açıklamalar da yer aldı. FED, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedeflenen yüzde 2 seviyesine yaklaştığına dair güven kazandığını belirtti. Aynı zamanda, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşma konusunda dengede olduklarını ifade etti. Yetkililer, enflasyonu hedefe geri getirme ve istihdamı destekleme taahhüdünü yineledi. Ayrıca, gelen veriler ve ekonomik gelişmelere göre faiz oranlarında ek ayarlamalar yapabileceklerini belirttiler. Enflasyonun hala biraz yüksek seyretmeye devam ettiği ve istihdam artışlarının yavaşladığı da vurgulandı.


“En büyük önceliğimiz enflasyonu aşağı çekmek”

FED Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrası basın toplantısı gerçekleştirdi.
Powell, ekonominin gücünü sürdürmeyi hedeflediklerini belirtti ve iş gücü piyasasının enflasyon baskısının kaynağı olmadığını ifade etti. FED Başkanı, enflasyonun düştüğünü ancak hala hedef seviyenin üzerinde olduğunu vurgularken işsizlik oranının biraz arttığını ancak hala düşük seviyede olduğunu belirtti. En büyük önceliklerinin enflasyonu aşağı çekmek olduğunu belirten Powell, para politikasının arz ve talep dengesini yeniden sağlamaya yardımcı olduğunu ve enflasyonun hedefe daha yakın olduğunu söyledi. Enflasyonla ilgili yukarı yönlü risklerin azaldığını, ancak iş gücü piyasasında aşağı yönlü risklerin arttığını dile getirdi.


Karar sonrası altın rekor kırdı

FED’in faiz indiriminden en çok destek alan varlıklar arasında altın öne çıktı. Spot piyasada altının onsu 2 bin 600 doları test etti. Dolar güç kaybederken, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde de yukarı yönlü hareketler izlendi. ABD Borsalarında S&P 500’de yüzde 0,5 Nasdaq tarafında ise yüzde 1 oranında artış yaşandı. Kripto varlıklar da FED’in faiz indirim kararından pozitif etkilendi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM