Salı, Ekim 22, 2024

2035 hedef; rüzgâr ve güneşte 120 bin megavat 

Bayraktar: 30 bin olan rüzgâr ve güneş kurulu gücümüzü 4 katına çıkaracağız ve 120 bin megavatlık bir toplam kurulu güce rüzgârda ve güneşte sahip olacağız

Yenilenebilir enerjide 2035 yol haritası belli oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2035’te rüzgâr ve güneşte 120 bin megavatlık kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini belirterek yarışma modeliyle her yıl 2 bin megavatlık Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Güneş Enerji Santrali (GES) ihalesine çıkacaklarını açıkladı. Yeni modeldeki ilk ihalenin duyurusunu yapan Bakan Bayraktar, bu alanda 48 ayı bulan izin süreçlerini 2 yıl ve altına indirmek istediklerini söyledi. Bayraktar, kurulu güç ve yatırımlar için güçlü ve modern bir altyapıya ihtiyaç bulunduğunu anlatarak 40 bin megavatlık bir altyapıyla şebekeyi şampiyonlar ligine çıkartacaklarını bildirdi. 

Bayraktar, tüm bu yatırımlar için 108 milyar dolarlık yeni bir yatırım ve reform süreci başlattıklarını kaydederek ilgili tüm tarafların seferberlik bilinciyle çalışması gerektiğini vurguladı. 


2035 hedeflerini açıkladı

Bakan Bayraktar, “Enerji Dönüşümü- Yenilenebilir Enerji 2035” lansman toplantısında bir sunum yaptı. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilen toplantıya özel sektör temsilcileri, ilgili STK’lar, uluslararası şirketlerin yöneticileri, bürokratlar ve basın mensupları katıldı. Tüm dünyada enerjinin dönüştüğünü, tüketicilerin üretici hale geldiğini, bütün ezberlerin bozulduğunu ifade eden Bayraktar, yeni bir enerji mimarisine ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Bayraktar, arz güvenliğini sağlama, dışa bağımlılığı azaltma ve 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşma doğrultusunda politikalar şekillendirdiklerine değinerek elektrik talebinin 2035’te 510 teravatsaate ulaşacağını öngördüklerini söyledi.


Reform, çeşitlendirme, dijitalleşme

Bu elektrik talebini karşılamak için sessiz devrim olarak nitelenen reform süreçlerine devam edeceklerini, farklı kaynaklardan enerji temin ederek çeşitlendirmeye gideceklerini ve talep tarafını işin içine katarak dijitalleşmeye önem vereceklerini bildiren Bayraktar, 5 öncelikli alanlarının olduğunu ifade etti.


Gabar ve Karadeniz’de rekor üretim

Bayraktar, bunlardan ilkinin doğal gaz ve petrol üretimi olduğunun altını çizerek Şırnak Gabar’da günlük üretimin 51 bin varile, Karadeniz’de bulunan Sakarya Gaz Sahası’nda ise günlük üretimin 7,2 milyon metreküpe çıktığını açıkladı. 


2026’da 8 milyon haneye Karadeniz gazı

Sakarya Gaz Sahası’nda 2025’in ilk çeyreğinde günlük 9,1 milyon metreküp gaz üreteceklerini ve 4 milyon hanenin ihtiyacının buradan karşılanacağına değinen Bayraktar, şu an Çanakkale’de olan yüzer üretim tesisinin devreye girmesiyle 2026’da 8 milyon haneye doğal gazı ulaştıracaklarını söyledi.


Oruç Reis cuma günü Somali’de

Bayraktar, sismik araştırma yapmak üzere yola çıkan Oruç Reis Gemisi’ni 25 Ekim Cuma günü Somali’de karşılayacaklarını açıklayarak “Türkiye artık Somali offshore’unda petrol aramacılığına başlıyor. Sismik çalışmalarımıza başlamış olacağız” dedi.


Bölgesel milli şampiyonlar

Piyasayla ilgili reform süreci devam ederken kurumları da dönüştürmek gerektiğini ifade eden Bayraktar, “Özellikle KİT’ler, EÜAŞ, TEİAŞ, BOTAŞ… Şimdi buradan hemen bir özelleştirme hikayesi çıkmasın. TEİAŞ, BOTAŞ, TPAO, Eti Maden ve EÜAŞ bu 5 şirketimizin 2023 yılı cirosu 50 milyar dolar. Bu şirketleri, modern bir anlayışla klasik kamu işletmeciliği mantığından çıkartmamız gerekiyor. Bunları biz bölgesel milli şampiyonlar haline getirmek istiyoruz” diye konuştu.


Yüzde 59’a ulaştı

Bayraktar, 2005 yılında 12 bin 975 megavat ile toplam kurulu güç içerisindeki payı yüzde 33 olan yenilenebilir enerji kurulu gücünün 2024 eylül itibarıyla 67 bin 400 megavat ile yüzde 59’a ulaştığını açıkladı.


Her yıl 8 bin megavat

Türkiye’nin 2035 yılında 120 bin megavatlık güneş ve rüzgâr kurulu gücüne ulaşma hedefini ilan eden Bayraktar, “Bugün 30 bin olan rüzgâr ve güneş kurulu gücümüzü 4 katına çıkaracağız ve 120 bin megavatlık bir toplam kurulu güce rüzgârda ve güneşte sahip olacağız. Her yıl Türkiye mutlaka en az 7 bin 500- 8 bin megavat kurulu gücü devreye alması gerekiyor” dedi.

Bayraktar, YEKA ihalelerinde yarışma modeline geçeceklerini, her yıl güneş ve rüzgârda 2 bin megavatlık ihale yapacaklarını belirterek 28 Ekim’de bin 200 megavatlık 5 RES, 4 Kasım’da da toplam 800 megavatlık 6 GES ihalesini duyuracaklarını söyledi. Bunları yaparken ÇED gibi süreçleri süper izin mekanizmasıyla kısaltacaklarını kaydeden Bayraktar, 48 ayı bulan süreçleri 2 yılın altına indireceklerini anlattı.


HVDC koridoru

Bayraktar, tüm bunları yapabilmek için çok güçlü ve modern bir altyapıya sahip olmak gerektiğini dile getirerek, “Türkiye’yi doğudan batıya, güneyden kuzeye 40 bin megavatlık HVDC bir koridorla, bir hatla bağlamayı ve şebekemizi adeta Şampiyonlar Ligi’ne çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.


108 milyar dolarlık yeni yatırım

Bayraktar, tüm bunları gerçekleştirmek için yaklaşık 108 milyar dolarlık yeni bir yatırım ve reform sürecini başlattıklarını ve ilgili tüm tarafların seferberlik bilinciyle çalışmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM